Chess Scout

Završena prva polovina šahovskog turnira Battle of the Sexes na Gibraltaru

29.01.2022.

GibChess Battle of the Sexes Match-Tournament

Završena je prva polovina turnira "Bitka polova" na Gibraltaru, koji se održava u prelijepom ambijentu Gibraltar Garrison biblioteke. Poslije petog kola žene i dalje vode rezultatom 25½ : 24½. 

U prvom kolu u kojem je "Tim Pia"(nazvan po svom kapitenu GM Pia Cramling) je ostvario veliku pobjedu nad "Timom Sabino", rezultatom 6½-3½. Četiri šahistkinje su donijele pobjedu svom timu, IM Sukandar Irine Kharisma je pobijedila vođu muškog tima GM Brunello Sabino, GM Cramling Pia je pobijedila GM Bilel Bellahcene kao i GM Girya Olga protiv iskusnog GM Gallagher Joe, najbolja Izraelska šahitkinja IM Efroimski Marsel je uzela cijeli poen od IM Rosen Eric. Utješnu pobjedu za muški tim je ostvario IM Csonka Balazs nad IM Houska Jovanka.

Chess Scout

Iako se očekivalo da će u drugom kolu muški tim uzvratiti jer su imali bijele figure, ponovo su osramoćeni identičnim rezultatom kao iz prvog kola 6½-3½. Izgleda da je ženama svejedno s kojom bojom figura igraju. :)
U trećem kolu je ipak muški tim "došao sebi" i pobijedio impresivnim rezultatom 7-3.
Četvrto kolo je završilo tijesnom pobjedom muškog tima rezultatom 5½-4½. Ovo je bila druga uzastopna pobjeda tima Sabino, nakon dvostrukog uspjeha žena u prva dva kola.

Chess Scout

Peto kolo je završeno neriješenim rezultatom 5-5, pri čemu su žene imale bijele figure na svim pločama. Žene tako i dalje vode muškarce sa jednim poenom prednosti, sa osvojenih 25½ poena dok muškarci imaju 24½ poena.
Drugo poluvrijeme se nastavlja u nedjelju nakon subotnjeg odmora.

Partije sa GibChess Battle of the Sexes 2022 možete pratiti na Chessscout Live.
Fotografije: John Saunders

Chess Scout

Povezano: Međunarodni šahovski turnir na Gibraltaru u novom formatu / Muškarci pobjednici u Gibraltarovoj bici spolova