Vassily Ivanchuk

Pacer

Prije nego što je Ivančuk postao poznati šahist, bio je malo poznat šahista u jednom od ruralnih dijelova Sovjetskog Saveza. Njegov trener je vidio da ima veliki talent tako je odlučio da ga ubaci na jedan od jakih nacionalnih sovjetskih turnira. Na putu za ovaj turnir objasnio je Vassilyju da je to velika prednost jer niko nije znao za njega.
Zbog toga se mogao pripremiti za svoje poznate protivnike, ali se niko nije mogao pripremiti za njega. Trener je rekao Vassilyju da ne smije dozvoliti da neko sazna koja otvaranja igra.

Po dolasku na turnir, Vasilij i njegov trener su se sreli sa GM Suetinom. Pokušavajući da razgovara sa Ivančukom, GM Suetin je rekao: "Pa recite mi Vasilij, kako se otvarate bijelim figurama?"
Vasilij je odgovorio: "Pa, volim da igram 1. e4 ili 1. d4, ali nedavno sam počeo da igram 1. Nf3, međutim, 1. c4 je moj omiljeni."
Uznemiren odgovorom, GM Suetin je rekao: "Pa ako igram 1. d4, kako biste odgovorili?"
Vasilij je rekao: "Ja bih igrao 1 ... d5 ili 1 ... Nf6 ... ili možda 1 ... d6 ili 1 ... e6."

GM Suetin je mislio da će Ivančuk biti srušen na turniru jer očigledno nije imao pravi repertoar otvaranja, pa je odlučio da pokaže Vassilyju rijetku varijantu kraljevskog Gambita. Kada je završio objašnjenje varijante, odlučio je da igra sa njim nekoliko brzih partija, kako bi vidio koliko Ivančuk razumije otvaranja.

U međuvremenu, Ivančukov trener je otišao pozdraviti neke stare poznanike. Oko sat kasnije, trener se vratio da vidi kako Ivančuk igra GM Suetinom. Trener je pitao GM Suetina koji je rezultat do sada.

GM Suetin, koji je izgledao kao da je prošao kroz rat, promrmljao je: "Igrali smo deset partija."
Trener je rekao "Da, ali koji je rezultat?"
GM Suetin se obratio treneru i viknuo: "IGRALI SMO DESET PARTIJA!"

Ivančuk je pobijedio svih deset partija!

Chess Scout

Mihail Talj

Ne očekuj pomoć od policije

Chess Scout

Aleksandar Aljehin

Aljehin u raju

Chess Scout

Aron Nimcović

Prijetnja je teža od izvršenja

Chess Scout

Emanuel Lasker

Lasker u Parizu