Chess Scout

VM Dizdarević Emir pobjednik 11-og šahovskog opena u Konjicu

01.03.2022.

Bosanskohercegovački velemajstor Dizdarević Emir pobjednik je jedanaestog međunarodnog open turnira "Konjic Open 2022".

U zadnjem kolu Dizdarević se zadovoljio podjelom poena sa Lazić Emanuelom, što mu je bilo dovoljno da ove godine osvoji turnir. Iz sedam kola osvojio je 6 bodova, pet pobjeda i dva remija.
Na drugoj poziciji je završio borbeni Tuzlak, Fide majstor Buljubašić Sabahudin sa istim brojem osvojenih bodova 6/7, ali sa slabijim dodatnim kriterijem. Buljubašić je ostvario 5 pobjeda i jedan poraz od pobjednika turnira velemajstora Dizdarevića.

Osvajanjem trećeg mjesta, Zenelaj Samuel sa osvojenih 5,5 poena bez izgubljene partije na turniru, dokazao je svoj kvalitet i da je nada bosanskohercegovačkog i konjičkog šaha.

Slijede igrači sa takođe osvojenih 5,5 poena: četvrto mjesto Lazic Emanuel, peto mjesto Fide majstor Muratović Efim, šesto mjesto Lu Miaoyi iz Kine i sedmo mjesto Fide majstor  Hadžović Amir.
Konačan poredak svih igrača. 

Na ovogodišnjem turniru  učestvovalo je 102 šahista iz 8 šahovskih federacija – Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Finske, Kine,Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Organizator je podijelio 10 redovnih i 16 specijalnih nagrada.

Chess Scout

Povezano: Međunarodni šahovski turniri u Konjicu / U susret jedanaestom međunarodnom turniru "Konjic Open 2022" / IM Burović Rijad prvi na 11-om blicu "Sjećanje na majstora Adija Kosovca" /