Chess Scout

Tepe Sigeman & Co Chess Tournament 2023

11.4.2023.

Turnir će se održati od 4. do 10. maja ove godine u hotelu Elite Plaza u centru Malmea. Osam igrača svjetske klase će igrati sedam kola.
Domaći tim predstavlja broj jedan Švedske, GM Nils Grandelius (pobjednik 2013, 2017. i 2018.), holandski GM Jorden van Foreest (pobjednik šahovskog turnira Tepe Sigeman 2021.), kao i bivši izazivač Svjetskog prvenstva GM Boris Gelfand iz Izraela, i 8-struki prvak Rusije i višestruki kandidat za Svjetsko prvenstvo, GM Peter Svidler .

Takođe učestvuju četvorica najperspektivnijih mladih šahista današnjice: najbolji igrač na timskoj šahovskoj Olimpijadi prošle godine, GM Dommaruju Gukeš iz Indije, prošlogodišnji drugoplasirani u Tepe Sigeman šahovskom turniru GM Arjun Erigaisi iz Indije, drugoplasirani na Svjetskom prvenstvu u brzom šahu 2022, GM Vincent Keymer iz Njemačke i najmlađi velemajstor svijeta, 14-godišnji Abhimanyu Mishra, USA.

Turnir je kvalifikacioni turnir za FIDE turnir kandidata 2024. U situaciji da dva ili više igrača imaju isti skor, kvalifikacioni bodovi će se ravnomjerno dijeliti, s izuzetkom izjednačenog prvog mjesta. U tom slučaju će prvo mjesto odrediti tiebreak partije. Napominjemo da će tiebreak odrediti samo prvo mjesto. Ako više od dva igrača učestvuje u taj-brejk partijama, svi ostali igrači će podijeliti drugo mjesto.