Chess Scout

Super United Croatian Grand Chess Tour - OPEN BLITZ TURNIR

SMusic 9. juli 2023. Vijesti Zagreb - Hrvatska

Slovenac Šubelj prvi na open bliz turniru "Super United Croatian Grand Chess Tour"

Međunarodni majstor Šubelj Jan sa 8 pobjeda i dva remija pobjednik je Open Blic turnira održanog u sklopu "Super United Croatian Grand Chess Tour".
Jan je zabilježio pobjede protiv velikih šahovskih imena, legendarnog GM Cvitana Ognjena, GM Šarića Ante, GM Livaica Leona, GM Martinovića Saše, IM Jakovljevića Vlade...
Devetnaestogodišnji Jan Šubelj ispunio je poslednji uslov za titulu velemajstora na nedavnom Evropskom prvenstvu u Vrnjačkoj Banji u Srbiji i ujedno postao najmlađi slovenački šahista sa titulom velemajstora.

Na drugom mjestu GM Livaic leon sa 8,5 bodova. Grupu sa 7,5 bodova predvodi Poljski velemajstor Miton Kamil (najbolji dodatni kriterij) u kojoj su se našli i BH igrači GM Predojević Borki, IM Maksimović Bojan i FM Čulum Sanjin.
159

igrača uzelo je učešće na blic turniru od čega čak 20 igrača iz Bosne i Hercegovine, predvođeni velemajstorom Borkijem Predojevićem koji je ujedno bio prvi nosioc turnira. Pored najboljeg BH igrača učestovali su: IM Maksimović Bojan, IM Savanović Aleksandar, IM Jakovljević Vlado, IM Paštar Slaven, FM Čulum Sanjin, WFM Babić Maša, WFM Jačimović Sara, WCM Babić Milana, Savanović Maksim, Hutinović Halim, Marković Dino, Šipka Nemanja, Starčević Najdan, Vučić Vladimir, Mikić Ivana, Vujica Boro, Gazić Petar, Milojević Nebojša i Gazić Mario.

Prvo što sam zapazio i što me oduševilo, jeste to što je sudjelovalo 159 igrača na turniru, a na svakom stolu (od prvog do zadnjeg) bile su postavljene šahovska tabla i figure, te naravno i digitalni šahovski sat. To je prava organizacija i osjećao sam se dobrodošlim. Posebno sam se osjećao dobrodošlim nakon što je i direktor turnira kada me je vidio rekao mi da me se sjeća od prošle godine i da sam igrao dobro, te još i zapjevao čuvenu pjesmu "U Zenicu kada pođem ja". Osvrt Dine Markovića na turnir.

Rezultati šahista iz Bosne i Hercegovine: IM Maksimović Bojan(7 mj.), GM Predojević Borki(10. mj.) i FM Čulum Sanjin (12.) sa 7,5 bodova iz deset kola. Sa 6,5 bodova WFM Jačimović Sara(26.), IM Savanović Aleksandar(32.), Marković Dino(36.). IM Jakovljević Vlado(38.), IM Paštar Slaven(40.) i Hutinović Halim(48.), sa 6 bodova. Sa 5 osvojenih bodova Savanović Maksim(77.), WFM Babić Maša(85.) i WCM Babić Milana(87.). Starčević Najdan(99.), Vučić Vladimir(103.) i Vujica Boro(111.) sa 4,5 bodova. Gazić Petar(118.) sa 4 osvojena boda. Sa 3,5 boda Mikić Ivana(131.) i Milojević Nebojša(132.). Nemanja Šipka(139) i Gazić Mario(142) sa 3 osvojena boda.

Share This Page!