Chess Scout

Norway Chess 2023

Chess Scout

Author

Chess Scout / © Norway Chess

Published

April 11, 2023

NORWAY CHESS 2023

Sa ponosom objavljujemo spisak igrača za predstojeći Norveški šahovski turnir, koji će biti održan od 29. maja do 9. juna 2023. godine. Ovogodišnji turnir će biti uzbudljiv događaj sa nekim od najtalentovanijih svjetskih šahista.

Među igračima su velemajstori Magnus Carlsen, Alireza Firouzja, Anish Giri, Wesley So, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Shakhriyar Mamedyarov i Aryan Tari, koji su svi učestvovali u norveškom šahu prethodnih godina.

Osim toga, sa zadovoljstvom možemo poželeti dobrodošlicu na turnir dva nova mlada talenta: 18-godišnjeg velemajstora Nodirbeka Abdusattorova iz Uzbekistana, koji je već postao svjetski i olimpijski prvak i 16-godišnjeg velemajstora Dommaraju Gukesha iz Indije.

Takođe učestvuju četvorica najperspektivnijih mladih šahista današnjice: najbolji igrač na timskoj šahovskoj Olimpijadi prošle godine, GM Dommaruju Gukeš iz Indije, prošlogodišnji drugoplasirani u Tepe Sigeman šahovskom turniru GM Arjun Erigaisi iz Indije, drugoplasirani na Svjetskom prvenstvu u brzom šahu 2022, GM Vincent Keymer iz Njemačke i najmlađi velemajstor svijeta, 14-godišnji Abhimanyu Mishra, USA.

Kompletna lista igrača:

GM Magnus Carlsen (Norveška)
GM Alireza Firouzja (Francuska)
GM Anish Giri (Holandija)
GM Wesley So (SAD)
GM Hikaru Nakamura (SAD)
GM Fabiano Caruana (SAD)
GM Shakhriyar Mamedyarov (Azerbejdžan)
GM Nodirbek Abdusattorov (Uzbekistan)
GM Dommaraju Gukesh (Indija)
GM Aryan Tari (Norveška)

Nodirbek Abdusatorov, 17. rangiran na svijetu, uzbekistanski je velemajstor koji je 2021. godine osvojio Svjetsko prvenstvo u brzom šahu i igrao na prvom stolu za Uzbekistan koji je osvojio 44. FIDE šahovsku olimpijadu. Oba je uradio kada je imao 17 godina i postao je najmlađi igrač koji je to učinio.

Dommaraju Gukesh, poznatiji kao Gukesh D, nalazi se na 18. mjestu u svijetu i opisan je kao šahovsko čudo. On je treća najmlađa osoba u istoriji koja se kvalifikovala za titulu velemajstora. 2022. godine, sa 16 godina, postao je najmlađi igrač ikada koji je pobijedio aktuelnog svjetskog prvaka Magnusa Carlsena, kada je pobijedio Carlsena u meču na online šahovskom turniru. Takođe 2022. godine, Gukesh je postao najmlađi indijski igrač koji je prešao rejting 2700, postavši najmlađi indijski igrač koji je probio među 100 najboljih svjetskih igrača.

Chess Scout