NORWAY CHESS 2023 

Norveški šah 2023. je elitni turnir na kojem se takmiče vrhunski velemajstori Magnus Carlsen, Alireza Firouzja, Anish Giri, Wesley So, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana i drugi! Ovogodišnji događaj ima nagradni fond od 2.500.000 kr (otprilike 234.000 dolara) i održava se u Stavangeru, Norveška.

Chess Scout
Fotografije © Norway Chess
Chess Scout

Autor

admin

Objavljeno

30. maj 2023

1. kolo

U prvom kolu Norway Chess 2023 dvije partije odlučene u klasičnoj igri i tri u Armagedonu. Caruana i Gukesh su pobijedili prvog i drugog na Svjetskoj rang listi Carlsena i Firouzju i vodeći su sa 3 osvojena boda, dok su Mamedyarov, Giri i So osvojili po 1,5 bod.

Chess Scout

2. kolo

U drugom kolu Norveškog šahovskog turnira tri partije su završene u klasičnom šahu. Nakamura je sa crnim figurama imao sreće da je savladao Gukesha, Firouzja je zabilježio pobjedu protiv Mamedjarova, a Abdusatorov je imao bolju završnicu protiv Arijana Tarija. Carlsen i Caruana pobijedili su u Armagedonu protiv Soa i Girija

Chess Scout

3. kolo

Druga pobjeda u klasičnom šahu Caruane protiv Tarija ga je dovela na prvu poziciju na tabeli sa 7,5/9.
Firouzja je pobijedio Abdusattorova sa crnim figurama i ima takodje dvije pobjede u klasičnim partijama. Ostale tri partije su završile u Armagedon igri. Carlsen je pobijedio Nakamuru, Giri je bio bolji od Soa, a Gukesh je iz lošije pozicije izvojevao pobjedu protiv Mamedyarova.

Chess Scout

Tabela poslije trećeg kola 

Chess Scout

4. kolo

Chess Scout

U četvrtom kolu Fabiano Caruana je crnim pobijedio Alirezu Firouzju i jedini neporažen učesnik do sada. Ostale partije su završene u Armagedon igri pobjedama Carlsena protiv Gukesha, Nakamure protiv Girija, Soa u susretu sa Tarijem i pobjeda Mamedyarova protiv Abdusattorova.

Tabela poslije četvrtog kola 

Chess Scout

5. kolo

Chess Scout

 U petom kolu dvije partije su odlučene u klasičnom igrom. Azerbejdžanski GM Shakhriyar Mamedyarov pobijedio vodečeg Caruanu i sa devete pozicije napredovao na petu poziciju, a Nakamura je savladao Tarija.
D Gukesh, Alireza Firouzja i Magnus Carlsen pobijedili su u meču u Armagedonu.

Tabela poslije petog kola 

Chess Scout

6. kolo

Chess Scout

Jedini odlučeni rezultat klasičnog šaha u šestom kolu i četvrta pobjeda Caruane na turniru protiv Abdusattorova. Sa nova tri boda Caruana čvrsto drži prvu poziciju na tabeli sa 13,5 bodova. Ostala četiri meča su završena u Armagedonu. Po 1,5 bod su osvojili Gukesh, Carlsen, Nakamura i So.

Tabela poslije šestog kola 

Chess Scout

7. kolo

Chess Scout

U klasičnoj igri Carlsen protiv Firoujze propustio pobjedu. U Armagedonu Carlsen nije dao nikakvu šansu Firoujzi i ostvario je bonus bod. Wesley So je upisao sovju prvu pobjedu u klasičnoj igri protiv Abdusattorova. Giri je iskoristio grešku Tarija i takođe osvojio tri boda. Gukesh sa crnim firgurama odnio pobjedu protiv Caruane u Armagedonu.

Tabela poslije sedmog kola 

Chess Scout

8. kolo 

Chess Scout

Pobjeda Gukesa D protiv Tarija u klasičnoj igri osmog kola, dovela ga je na treću poziciju na tabeli sa 13 bodova. Carlsen je brzo remizirao sa protiv Mamedyarova i ponovo dobio u Armagedonu. Firoujza se dugo borio protiv Aniša Girija, ali je klasična partija završila remijem. Meč je odlučen u Armagedonu pobjedom Girija. Nodirbek i Caruana osvtarili pobjede u Armagedonu protiv Nakamure i Soa.

Chess Scout

9. kolo 

Chess Scout