Chess Scout

Neprihvaćeni poklon

Tigran Kojić

Na ekipnom šampionatu BiH u šahu održanom u Bihaću 1999. iskusni zenički Fide majstor Safet Terzić baš nije imao sreće. Sve ekipe, osim one za koju je on nastupao, su se pojačale, uglavnom inostranim velemajstorima.

Kao igrač sa najvišim rejtingom u ekipi igrao je na prvoj ploči zeničkog Preporoda. Iako je u nekim partijama imao dobre pozicije u osam odigranih mečeva doživio je osam poraza. Između ostalog je napravio grub previd u jednakoj završnici protiv vrhunskog ruskog velemajstora i najboljeg šahiste na prvenstvu Jevgenija Barejeva.
U zadnjem kolu je igrao sa Hrvojem Stevićem, devetnaestogodišnjim supertalentovanim hrvatskim Internacionalnim majstorom. Stević je igrao za ekipu Bihaća i protiv Terzića mu je bila potrebna pobjeda da bi ostvario treću velemajstorsku normu i postao nosilac najvišeg šahovskog zvanja.
Ljudi iz uprave domaćeg kluba pozvali su Safeta prije partije i saopštili mu da imaju poklon za njega. Pokazali su mu veliku vreću krompira i rekli da pošto krompir simboliše nulu u ishodu šahovske partije, a on će na turniru imati sve poraze, zaslužuje da mu je uruče na završnoj svečanosti.
Popularnom Terzi, u šahovskim krugovima poznatom po duhovitosti, ovaj put nije bilo do šale. Shvatio je to kao provokaciju i ometanje prije partije, ali nije reagovao, već je odlučio da dodatno "zapne" u posljednjem kolu.
I uspio je! Poslije velike borbe partija je završena remijem. Tako je Stević ostao bez željene titule, a Terza bez neželjenog poklona.


Konačno dočekavši svojih 5 minuta doajen zeničkog šaha se obratio predusretljivim domaćinima: " Šta vam je ljudi, preteško je to! Ko bi toliki krompir nosio do Zenice!?"

Povezano: Povratak / Anegdote - Hamza Mujić i Osman Paloš / Šampion