Chess Scout

Muškarci pobjednici u Gibraltarovoj bici polova

03.02.2022.

GibChess Battle of the Sexes

Šahovski turnir "Bitka polova" (Battle of the Sexes) završen je u četvrtak na Gibraltaru rezultatom 53-47 za mušku reprezentaciju. Ovaj timski događaj, sa ravnomjernim parovima muškaraca i žena na suprotnim stranama, održao se u Gibraltarskoj garnizonskoj biblioteci i zamijenio je tradicionalni Gibraltar Masters.

Tim ženskih igračica, nazvan "Tim Pia" po njihovom kapitenu GM Pia Cramling, počeo je sa dvije uzastopne pobjede nad "Tim Sabino" (kapiten GM Sabino Brunello ), postigavši ​​dva puta po 6,5-3,5 protiv muških protivnika.

Tek u trećem kolu muškarci su uzvratili pobjedom od 7-3 i nastavili sa još 5,5-4,5 sledećeg dana, ali nakon neriješenog rezultata 5-5 u petom kolu, žene su i dalje vodile sa jednim bodom na polovini turnira .

Nakon toga, muškarci su preuzeli vodstvo od pet bodova jer su pobijedili u šestom, sedmom i osmom kolu. Ženski tim je zadržao nadu pobjedom od 6-4 u pretposljednjem kolu, ali sa još jednom pobjedom od 6,5-3,5 u posljednjem kolu, muškarci su izašli kao pobjednici sa šest poena razlike: 53-47.

Ukupan nagradni fond bio je £100,000 od čega je £75,000 pripalo muškom pobjedničkom timu, a £25,000 dobio je ženski tim.

Chess Scout
Chess Scout

Dva najbolja igrača u muškom timu su bili GM Bellahcene Bilel i IM Csonka Balazs sa osvojenih 7 poena iz deset partija, dok je u ženskom timu najbolja bila GM Muzychuk Mariya sa 6,5 poena iz deset partija.

Velika zahvalnost direktoru turnira, IA Freyd Laurenta na omogućavanju prenosa partija uživo na Chessscout Live.

Chess Scout

Povezano: Međunarodni šahovski turnir na Gibraltaru u novom formatu / Završena prva polovina šahovskog turnira Battle of the Sexes na Gibraltaru