Chess Scout

Međunarodni šahovski turniri u Konjicu

Osvrti na dosadašnje turnire.


Prvi međunarodni rejting šahovski turnir "Konjic Open 2012"
Prvi međunarodni rejting šahovski turnir "Konjic Open 2012" održan je od 1-4 marta 2012. godine u "Motelu Konjic" u Konjicu. Među 69 učesnika iz četiri šahovske federacije (Bugarska, Hrvatska, Srbija i BiH) bila du dva FM, dva nacionalna majstora i 41 igrač sa rejtingom FIDE.
Turnir je otvorio zamjenik načelnika općine Fadil Tatar, a prvi potez je povukao ing. Miroslav Jurišić, višestruki prvak Konjica.
Direktor prvenstva je bio Dr. Sulejman Mulić, a sudili su IA Mirza Miralem iz Sarajeva, glavni sudija, IA Bajro Obuća iz Goražda i Omer Faladžić, državni sudija i z Mostara.
Prvo mjesto ubjedljivo je osvojio NM Strinić Halid iz Sarajeva sa 6,5/7 poena.

Drugi međunarodni rejting šahovski turnir "Konjic Open 2013"
Turnir je održan od 28. februara do 3. marta 2013. godine u "Motelu Konjic". Odigrano je 7 kola po Švicarskom sistemu uz tempo od 90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki potez od početka partije. Kao i prethodni, turnir je bio predviđen za igrače sa rejtingom 2300 i nižim, te za igrače bez rejtinga.
Ovaj turnir je nadmašio prethodni kako po usješnosti organizacije i kvaliteti učesnika, tako i po brojnosti igrača. Učestvovalo je 106 igrača iz Hrvatske, Srbije, Danske, Albanije i BiH, čime su potučeni svi rekordi u Bosni i Hercegovini za ovaj tip turnira. Među 106 učesnika iz 5 šahovskih federacija bila su 5 FM, 2 nacionalna majstora i 66 igrača sa rejtingom FIDE.
Pobjeda na ovom turniru je pripala konjičkom šahisti MK Muameru Mrnđiću sa 6,5/7 poena.
On je igrao sjajno ostvarivši šest pobjeda, od kojih su dvije posebno vrijedne protiv Kahrovića i FM Tutića.

Treći međunarodni rejting šahovski turnir "Konjic Open 2014"
Turnir je održan od 28. februara do 3. marta 2014. godine u "Motelu Konjic".
Turnir je predviđen za igrače sa rejtingom 2300 i nižim, te za igrače bez rejtinga. Odigrano je 7 kola po švicarskom sistemu uz tempo od 90 min po igraču uz dodatak od 30 sec za svaki potez od početka partije. Učestvovalo je 79 igrača iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Albanije i BiH.
Među učesnicima iz 5 šahovskih federacija bila su 2 FM, 4 nacionalna majstora i 59 igrača sa rejtingom FIDE. Bilo je 13 igrača u grupi kadeta i 3 šahistkinje.
Povlačenjem prvog poteza turnir je simbolično otvorio Mr. sc. Dževad Hadžihusejnović, dugogodišnji predsjednik kluba. U ime općine Konjic, turnir je otvorio i zatvorio g. Ivan Karlović, predsjednik OV Konjic.
Sudili su odlično Mirza Miralem (IA) iz Sarajeva i Omer Faladžić (NA) iz Mostara.
Pobjednik 3. međunarodnog šahovskog turnira „Konjic Open 2014" je Salihović Amar iz Bihaća.

Četvrti međunarodni rejting šahovski turnir "Konjic Open 2015"
Turnir je održan od 27. februara do 2. marta 2015. godine u "Motelu Konjic", a predviđen je za igrače sa rejtingom 2300 i nižim, te za igrače bez rejtinga.
Odigrano je 7 kola po švicarskom sistemu, uz tempo od 90 min po igraču, uz dodatak od 30 sec za svaki potez od početka partije.
Učestvovalo je 96 igrača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije i BiH. Među učesnicima iz 5 šahovskih federacija bili su 1 IM, 6 FM, 2 nacionalna majstora i 78 igrača sa rejtingom FIDE. Bilo je 22 igrača u grupi kadeta i 6 šahistkinja, među kojima jedan WCM.
Pobjednik turnira Tomić Aleksandar iz Nikšića, Crna Gora, osvojio je pehar u trajno vlasništvo, a trojica prvoplasiranih, najbolja šahistkinja i najbolji Konjičanin primili su diplome.
Prilikom ceremonije svečanog otvaranja u prepunoj sali "Motela Konjic" igračima i gostima obratili su se izaslanik načelnika općine Konjic Fadil Tatar, predsjednik ŠK "Igman" Dubravko Kovačić, glavni sudija turnira IA Mirza Miralem i direktor turnira dr. Sulejman Mulić.
Povlačenjem prvog poteza, turnir je simbolično otvorio zamjenik načelnika općine Konjic, Fadil Tatar.

Peti međunarodni rejting šahovski turnir "Konjic Open 2016"
Turnir je održan od 27. februara do 1. marta 2016 godine u "Motelu Konjic".
Ovo je bio jubilarni 5. IT "Konjic Open" na kome je učestvovalo 98 igrača iz 6 šahovskih federacija. Turnir je predviđen za igrače sa rejtingom 2300 i nižim, te za igrače bez rejtinga.
Ovaj turnir je nastavak tradicije održavanja međunarodnih turnira u Konjicu koji se rejtinguje kod FIDE, a protekao je u odličnoj atmosferi uz zavidan nivo organizacije i kvalitetne šahiste iz više zemalja. Po općoj ocjeni ovo je bio grandiozan šahovski događaj.
Ono što najviše raduje, to je odziv i učešće mladih. U Konjicu je 2016. godine nastupio je 21 mladi igrač i igračica od 8 do 20 godina. Među njima je bilo nekoliko državnih prvakinja i prvaka.
Nastupilo je 98 igrača iz Albanije, Hrvatske, Finske, Crne Gore, Turske i BiH, među kojima je bilo 5 FIDE majstora, 1 CM, 2 nacionalna majstora i 82 igrača sa rejtingom FIDE.
Parovalo se 7 kola po švicarskom sistemu, uz tempo od 90 minuta po igraču i dodatnih 30 sekundi za svaki povučeni potez. Organizator takmičenja bio je ŠK "Igman" iz Konjica, a sudili su IA Mirza Miralem i DA Omer Faladžić.
Direktor turnira bio je dr. Sulejman Mulić.
Prilikom ceremonije svečanog otvaranja u prepunoj sali "Motela Konjic" igračima i gostima obratili su se izaslanica načelnika općine Konjic, gđa Biljana Handžo, zatim glavni sudija turnira IA Mirza Miralem i direktor turnira dr. Sulejman Mulić.
Pobjednik 5. međunarodnog rejting šahovskog turnira "Open Konjic 2016" je Maksimović Bojan.

Šesti međunarodni rejting šahovski turnir "Konjic Open 2017"
U „Motelu Konjic” od 2. do 5. marta 2015. godine je održan 6. međunarodni šahovski turnir pod nazivom „6. IT Konjic open 2017”. Turnir je predviđen za igrače sa rejtingom 2300 i nižim, te za igrače bez rejtinga.
Nastupilo je 85 igrača iz Hrvatske, Islanda, Srbije, Crne Gore, Turske i BiH, među kojima je bilo 1 IM FIDE, 5 FIDE majstora i 3 nacionalna majstora. Ukupno 76 igrača imali su FIDE rejting. Među učesnicima je bilo i 11 igrača iz ŠK Igman Konjic. Parovalo se 7 kola po Švajcarskom sistemu, uz tempo od 90 minuta po igraču i dodatnih 30 sekundi za svaki povučeni potez.
Organizator takmičenja bio je ŠK „Igman“ iz Konjica, a sudili su IA Bajro Obuća i DA Omer Faladžić. Direktor turnira bio je dr. Sulejman Mulić.
Pobjeda na ovom turniru je pripala Miroslavu Mrševiću uz Crne Gore sa 6/7 partija. Ovaj Prijepoljčanin je igrao odlično, nije izgubio nijednu partiju i na kraju je imao pola boda više od grupe od pet igrača sa po 5,5 bodova.
Turnir je održan u „Motelu Konjic“ u Konjicu, svi igrači i organizatori imali su odlične uvjete za igru.
Prilikom ceremonije svečanog otvaranja u prepunoj sali „Motela Konjic” igračima i gostima obratili su se izaslanik načelnika općine Konjic g. Fadil Tatar, zatim predsjednik ŠK Igman Konjic Dubravko Kovačić, glavni sudija turnira IA Bajro Obuća i direktor turnira dr. Sulejman Mulić.
Povlačenjem prvog poteza turnir je simbolično otvorio jedan od najstarijih konjičkih šahista g. Muharem Kovačić.

Sedmi međunarodni rejting šahovski turnir "Konjic Open 2018"
U Motelu Konjic održan je tradicionalni 7. po redu festival šaha koji je organiziran od strane ŠK Igman iz Konjica, pod pokroviteljsktvom Općine Konjic.
Učestvovalo je 75 šahista iz Bosne i Hercegovine, Finske, Albanije, Turske, Crne Gore, Srbije i Švicarske.
Igrao se Švicarski sistem, 7 kola FIDE-varijanta, zajednički turnir za igračice i igračice.
Milan Miljković Fide majstor pobjednik je „7. IT Konjic Open 2018“. Miljković je u sedam kola sakupio 5,5 poena, te mu je pripala novčana nagradaod 500 KM. Na drugom mjestu je Armin Mušović iz Crne Gore, dok se na treće mjesto plasirao Željko Simić sa istim brojem bodova.
Na otvaranju turnira, IM Atif Dumpor prisutnima je prikazao originalni problem u šest poteza koji je 1983. godine komponovao Adi Kosovac povodom 60. rođendana GM Velibora Gligorića Glige, što su prisutni sa zanimanjem ispratili.

Osmi međunarodni rejting šahovski turnir "Konjic Open 2019"
U Motelu Konjic održan je tradicionalni 8. po redu festival šaha koji je organiziran od strane ŠK Igman iz Konjica, pod pokroviteljstvom Općine Konjic.
Učestvovalo je 92 šahista iz Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore, Srbije.
Igrao se Švicarski sistem, 7 kola FIDE-varijanta, zajednički turnir za igračice i igračice.
Andrija Obad iz Tuzle pobjednik je „8. IT Konjic Open 2019“. Obad je u sedam kola sakupio 6 poena, te mu je pripala novčana nagrada od 600 KM a na osnovu odličnog rezultata, on je osvojio titulu FIDE majstora. Na drugom mjestu je FM Aleksandar Tomić iz Nikšića, Crna Gora, dok se na treće mjesto plasirao FM Rijad Burović iz Sarajeva sa istim brojem bodova.

Deveti međunarodni rejting šahovski turnir "Konjic Open 2020"
FM Rijad Burović sa osvojenih sedam pobjeda iz sedam partija, sa rejting performansom 2907, osvojio je prvo mjesto na devetom međunarodnom Konjic Openu 2020.
Drugoplasirani je crnogorski FM Aleksandar Tomić sa osvojenih šest poena. Treće mjesto je zauzeo FM Amir Hadžović (BiH) sa istim brojem osvojenih poena. Četvrti je Marko Jelčić(BiH), peti FM Efim Muratović(BiH), šesti Ivan Sesar(BiH), sedmi Slobodan Kuzmanović(SRB), osmi Marko Lipovčić(BiH), deveti Ozsakallioglu Akin(TUR), deseti Zenelaj Samuel(BiH)...
Nagrađeni rejtinga 1901-2100: 1. Ozsakallioglu Akin(TUR), 2. Spaho Samir(BiH). 3. Jovović Milan(BiH).
Nagrađeni rejtinga 0-1900: 1. Pavičić Karlo(BiH), 2. Xhembulla Aleksander(ALB), 3. Ninković Marko(BiH)
Nagrađeni kadeti: 1. Čulum Sanjin(BiH), 2. Savanović Maksim(BiH), 3. Lazić Emanuel(BiH).
Nagrađene kadetkinje: 1. Tikvesli Ceylin (TUR), 2. Ilkbahar Nimet Seray(TUR), 3. Shuqja Klean(ALB)
Najuspješnija šahistinja Kocyigit Buse Naz(TUR)
Najuspješnija šahista preko 60 godina FM Cela Shkelqim(ALB).
FM Tigran Kojić je osvojio nagradu kao najbolje plasirani igrač ŠK Igman, a Ćazim Muhibić kao najbolje plasirani veteran preko 65 godina.
Desetu redovnu nagradu je dobio Konjičanin Muamer Mrnđić jer je devetoplasirani Ozsakallioglu Akin dobio veću nagradu rejtinga 1901-2100.
Na turniru je učestvovalo 121 šahista iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Turske.

Deseti međunarodni šahovski turnir "Konjic 2021"
Na turniru je učestvovalo deset igrača iz četiri šahovske federacije i održan je u terminu od 26.02. do 03.03. 2021. godine. Igran je po Berger sistemu takmičenja sa tempom igre 90+30 sekundi, a održan je u Apartmanima Lux Novalić u Konjicu.
Pobjednik na turniru je bio FM Kamer Kayra izTurske.
Partije uživo su prenošene preko Chessscout Live - 10. IT "Konjic 2021".
Potpune informacije o 10. IT "Konjic 2021" možete pogledati na www.chessscout.info/events/10-it-konjic-2021/

Chess Scout

Povezano: U susret jedanaestom međunarodnom turniru "Konjic Open 2022" / Pet dana do početka jedanaestog međunarodnog šahovskog turnira „Konjic Open“IM Burović Rijad prvi na 11-om blicu "Sjećanje na majstora Adija Kosovca" /