Chess Scout

Nova šahovska knjiga "Kad figure ožive" autora Dragana Popadića.

Dragan Popadić je rođen 26. avgusta 1961. u Zrenjaninu. Osnovnu i srednju školu završio u Kotoru, a FPN smjer novinarstva u Beogradu. Dosad objavio pet knjiga: drame "Grčka trilogija", basne za odrasle "Krasne basne", zbirku poezije "Svakodnevno kada mrem" i zajedno sa romskim pjesnikom Ivanom Toskićem "Rječnik romske duše" i zbirku poezije za djecu na crnogorskom i romskom jeziku "Što se ne bi mjesec jeo" - "Sose luna ma te has". Priče, pjesme, aforizme i književne kritike objavljuje u časopisima u regionu.

Šahovski je FIDE majstor. Pet godina je bio selektor muške šahovske reprezentacije Crne Gore. Dugogodišnji je kapiten i predsjednik ŠK "Mimoza" Tivat. Aktuelni je predsjednik Skupštine ŠSCG.

Dio iz knjige "Kad figure ožive"

Pješaci najviše vole da štite kralja. Posebno u otvaranju i središnjici. Naprave oklop oko njega. I nema prilaza. Barem tako misle. Jer lukavi protivnik nađe načina da sruši odbrambenu tvrđavu. Zato su pješaci uvijek na oprezu. Jer neprijatelj je lukav i stalno traži način da se primakne protivničkom kralju. “To nam volju zbuni, I čini da rađe podnosimo zla Koja su tu već, nego da letimo Onima drugim, nepoznatim još”.
Tako je Botvinik u duelu sa Batujevim u Lenjingradu 1931. žrtvom skakača, koja je kasnije postala tipska, srušio naizgled čvrsti bedem oko crnog kralja. Skakač je razmišljao da li da se žrtvuje ili ne. Pitao je kralja za dozvolu. „Vaš milostiv dopust tražim ponizno“. I kralj je dozvolio. „Dajte mu, molim, dozvolu, nek ide“. Lomača žrtvovanog konja osvijetlila je cijeli Lenjingrad. “Buktinje, buktinje, buktinje!”

1. Botvinnik Mikhail – Batuev Andrey Mikhailovich - Lenjingrad 1931.

Chess Scout

18. Sf7! Tf7 19. De6 Df8 20. Se4 Tc1 21. Tc1 Sfd5 22. Sd6 La8 23. Te1 g6 24. Sf7 Tf7 25. De7 1:0.

Kad ti patrijarh šaha žrtvuje, a nije baš često to radio, možeš odmah da složiš drvca. Sve je već izračunato. ”To je isuviše istinito, vaj”.

Rijetko se dešava, ali se dešava, da i sam pješak izvrši egzekuciju, da matira protivničkog kralja. Ne uživa on u tome, čak bi se moglo reći da mu je pomalo i neprijatno. Jednostavno obavlja svoju patriotsku dužnost. Ali, neće se o tome hvalisati po krčmama, kao druge figure. On nema taj instinkt ubice. I dugo poslije mata osjeća neku mučninu, zbunjeno gledajući kako ga ostale kolege slave i aplaudiraju mu. Od kralja će dobiti i orden za zasluge. Ali, neće mu biti bolje. Umjetnik nikad nije bio dobar drug sa Smrću. Blic partiju na internetu, sa efektnim završetkom, odigrao je autor knjige. Koliko je ukusno predstavljati svoju partiju, posebna je priča. “Kako divno šiba savest moju sad Ovaj ukor”. Ovaj efektni mat, kažu, inspirisao je pjesnika da pogibiju kralja opiše stihom “Ko bi to vid’o, jezikom otrovnim proglasio bi izdajstvo Fortune”.

2. Urutudo – Dpopadic (Dragan Popadić) - Chess.com 2021.

37…Lf4+ 38.Kh4 g5#

Vidjevši kraljevu pogibiju njegovi podanici tužno su rekli: “Ostalo je ćutanje”.