Chess Scout

Izašla knjiga Dragana Popadića "Kad figure ožive"

19.11.2022.

Chess Scout

"Kad figure ožive" Dragan Popadić

Iz štampe je izašla knjiga Dragana Popadića "Kad figure ožive", koja se u regionu očekivala sa velikim nestrpljenjem. Po prvi put šahovske pozicije se komentarišu citatima iz Šekspirovog Hamleta. Simbolično tu su 64 pozicije legendarnih šahista, ali i crnogorskih šahista, i profesionalaca i amatera.
Predgovor za knjigu je napisao VM Milan Draško.

Chess Scout

"Kad figure ožive"- bajka o šahu.

O postanku šaha postoje mnoge verzije i priče. Po mojoj u dalekoj Indiji dva plemena su godinama ratovala do istrebljenja. I kao što to obično biva, princ iz jednog plemena zaljubi se u princezu iz ovog drugog. I ona u njega. Mladić je pogledao djevojku, ona mu pogled uzvratila – i rodila se ljubav.

Chess Scout

Princezin otac, kralj, koji je bio dobar čovjek, dao bi kćerkinu ruku za princa, ali kako kad su u ratu. I on se sjetio i rekao kćerki:
„Ako mladi princ zaustavi rat između naša dva plemena, dobiće tvoju ruku“.
Princeza je to rekla svom dragom, on je dugo razmišljao, ali nije našao rješenje.

Chess Scout

Ideja mu se javila u snu. Umjesto da ratuju igraće se rata. Tu su vojnici-pješaci, oficiri, konjica, slonovi, kralj i kraljica. Igraće se na crno bijeloj tabli 8 puta 8 polja. Ideja je bila genijalna. Rat je prestao. Princ i princeza su se uzeli. On je postao kralj, ona kraljica, imali su mnogo djece i živjeli srećno.

Chess Scout

Ali, život nema hepienda. Šah ima. Došli su mladi, nadobudni, jaki. Dosadilo im je da se igraju rata na drvenoj tabli. Htjeli su pravi rat. I dobili su ga. Plemena su ponovo počela sa borbama koje su trajale godinama. Ali, ostao je šah kao igra. I igrao se u pauzama između borbi. I proširio se na druga carstva. Širom svijeta.