Chess Scout

Trener šahovskih zvijezda ambasador "Turnira budućnosti"

14.05.2022.

U sklopu Praškog međunarodnog festivala koji će se održati od 07. do 17 juna 2022. godine, kao ambasador "Futures tournament" učešće će uzeti priznati trener šahovskih zvijezda i autor sjajnih knjiga velemajstor Sokolov Ivan.

Gostujući velemajstor Sokolov će četiri dana biti na festivalu kao ambasador "Turnira budućnosti", što je turnir za deset talentovanih igrača ne starijih od 13 godina. Istu funkciju 2020. godine imao je velemajstor Boris Gelfand. Sokolov će sa mladim igračima odigrati simultanku i održati predavanje.

Prateći događaji zapravo počinju u četvrtak, 9. juna na Dan djeteta. Cilj je potaknuti djecu na njihovo interesovanje za šah, motivisati ih na više treninga i prije svega podijeliti svoja pozitivna osjećanja o igri sa svojim vršnjacima.

U subotu 11. juna održava se serija predavanja za trenere, roditelje i entuzijaste pod nazivom "Kako trenirati šah" koja se održava od 12 do 18 sati pod vođstvom Ivana Sokolova.

53-godišnji holandski GM sa bosanskim porijeklom Ivan Sokolov osvojio je prvenstvo Jugoslavije u šahu 1988. godine, a između 1995. i 1998. godine i prvenstvo Holandije. 2000. godine osvojio je Evropsko prvenstvo u brzom šahu održano u bosanskohercegovačkom gradu Neumu. Dugi niz godina pripadao je listi dvadeset najboljih igrača svijeta.

Kao trener kasnije je trenirao mnoge velike velemajstore, poput Francuza Alireza Firouzja. Komentira partije za TV kuće i u okviru FIDE organizuje trenerske kurseve. Ivan je također autor trinaest dobrih šahovskih knjiga. Igra na centru je njegova omiljena tema.

Chess Scout

Chess Scout