NORWAY CHESS

THE WORLD'S STRONGEST CHESS TOURNAMENT - MAY 27 - JUNE 7, 2024

Grand Prix Unsko-sanskog kantona 2024.

13. februar 2024.

GrandPrix USK-a 2024 u šahu se sastoji od 11 povezanih turnira, koji se igraju svaki mjesec po jedan turnir.
Prvi turnir za mjesec februar, planiran je na dan 18.02.2024.godine. Slijedi Raspis turnira.

ORGANIZATOR TURNIRA: Šahovski savez USK-a.
VRIJEME I MJESTO: 18.02. 2024. godine (nedjelja) u 11,00 sati, prostorije Centra za kulturu i turizam Cazin.
PRAVO NASTUPA: Pravo nastupa na turnirima imaju svi igrači koji su članovi kluba-klubova, koji pripadaju Šahovskom savezu USK-a, odnosno igrači koji imaju CIPS iz bilo koje općine sa USK-a. Pravo nastupa imaju i igrači bez rejtinga.

TEMPO IGRE: 5 minuta za svaku partiju uz dodatak od 5 sec po svakom potezu.Primjenjivat će se pravila FIDE za brzopotezni šah.

SUDIJE TURNIRA: NA Irfan Karabegović i NA Husnija Abdić. Prijave za turnir možete slati na tel. 062/649-451. putem Vibera, WhatsAppa, e-maila, Messengera,ili pozivom na broj.

SISTEM TAKMIČENJA I PRAVILA IGRE:
Igrat će se 9 kola po Švicarskom sistemu, uz kompjutersko parovanje. Turnir će se rejtingovati za internu kantonalnu rapid rejting listu, na način da će se svakom igraču, koji prvi put igra turnir, upisati blitz rejting kod FIDE (ukoliko ga ima). Po završetku pojedinačnog turnira će se vršiti ručno unošenje promjena rejtinga, što će predstavljati blitz rejting listu USK-a, koji će važiti za ligu.Ukoliko igrač nema rejting, izaći će na rejting listi putem perfomansa kojeg ostvari na pojedinačnom mjesečnom turniru.

UPISNINA: Upisnina za ovaj turnir iznosi 5,0 KM ili 50,0 KM za sve turnire. Sredstva prikupljena od upisnine za ovaj i za 10 narednih turnira, činit će ukupni nagradni fond. Nagradni fond od kotizacija za svih 11 turnira, umanjen za 20% tih sredstava koja ostaju na računu ŠS USK-a, srazmjerno će biti podjeljen u decembru 2024.godine na prvih pet mjesta, odnosno na prvih 5(pet)najuspješnijih igrača.

CHESS SCOUT LICHESS TEAM

Dakle, nagrade su kumulativne i ne isplaćuju se nakon svakog turnira. Osvojeni bodovi sa pojedinačnih turnira se sabiraju, a pobjednik GrandPRIX Lige USK-a je igrač koji sakupi najviše turnirskih-bodova. Turnirski-bodovi se dobijaju prema osvojenom mjestu na pojedinačnom mjesečnom turniru. Maksimalan učinak je 240 turnir-bodova.

Prvo mjesto 20 bodova
Drugo mjesto 18 bodova
Treće mjesto 16 bodova
Četvrto mjesto 14 bodova
Peto mjesto 12 bodova
Šesto mjesto 10 bodova
Sedmo mjesto 8 bodova
Osmo mjesto 6 bodova
Deveto mjesto 4 boda
Deseto mjesto 2 boda

Igrač koji nakon odigranih 11 turnira sakupi najviše bodova je pobjednik GrandPrix USK-a za 2024. godinu. Ukoliko dva ili više igrača sakupe isti broj turnirskih-bodova, odlučuje broj bodova po pojedinačnim mjesečnim turnirima, zbog čega je obavezno da svaki pojedinačni mjesečni turnir ima 9 kola i Švicarski sistem, kako bi broj bodova po pojedinačnim turnirima bio uporediv, u slučaju istog broja turnir-bodova i diobe mjesta. Ukoliko je i on isti, sljedeći kriterij je veći broj osvojenih prvih mjesta na pojedinačnim turnirima. Ukoliko igrači koji dijele mjesto, nemaju nijedno prvo mjesto sa pojedinačnog turnira, po dodatnom kriteriju, prednost ima igrač koji je osvojio više boljih plasmana na pojedinačnim turnirima.

NAPOMENA: Učesnici turnira su dužni na turniru posjedovati šahovsku ploču standardnih dimenzija i ispravan digitalni šahovski sat.

Molimo igrače za blagovremene prijave. Organizator zadržava pravo dopune Raspisa turnira.

Sve informacije na broj:
062 649-451 Irfan Karabegović, direktor turnira.

Raspis PDF