Foto © Norway Chess
Chess Scout
SMusic 11. oktobar 2023. Vijesti Mark-Livshitz i ECU Press

U BUDVI POČELO EVROPSKO EKIPNO PRVENSTVO U ŠAHU 2023.

Evropsko ekipno prvenstvo u šahu 2023. zvanično je otvoreno juče uveče. Ceremonija otvaranja održana je u hotelu Splendid, zvaničnom hotelu i mjestu igranja turnira.
Ceremonija je inaugurisana intoniranjem himni ECU i Crne Gore. Potom je riječ preuzeo predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović koji je igračima i uvaženim gostima poželio dobrodošlicu.

Veoma sam ponosan što organizujemo Evropsko ekipno prvenstvo u šahu dva mjeseca prije obilježavanja 75 godina Šahovskog saveza Crne Gore. Ovo je najbolji poklon od svih: šahista, šahovskih entuzijasta i prijatelja šaha Crne Gore, rekao je Milović.

Chess Scout

Predsjednik ŠSCG Jovan Milović

Predsjednik Evropske šahovske unije Zurab Azmaiparashvili obratio se igračima i gostima i izrazio zahvalnost Šahovskom savezu Crne Gore na gostoprimstvu.

Vjerujem da Crna Gora postaje šahovska destinacija broj jedan u Evropi. Želio bih da pohvalim ukupan rad sadašnjeg rukovodstva Šahovskog saveza Crne Gore, kao i njihov trud u vezi sa projektima Šah u školi, istakao je Azmaiparashvili.

Chess Scout

Predsjednik ECU Zurab Azmaiparashvili

Ugodan boravak u Crnoj Gori takmičarima je poželio potpredsjednik Vlade i ministar omladine i sporta Crne Gore Dragoslav Šćekić.

Želim da se zahvalim Evropskoj šahovskoj uniji što je našoj zemlji povjerila organizaciju jednog od najvećih evropskih šahovskih događaja. Divim se njihovom radu i vjerujem da ćemo imati uspješnu saradnju, rekao je Šćekić.

Chess Scout

Potpredsjednik Vlade i ministar omladine i sporta Crne Gore Dragoslav Šćekić.

Na takmičenju učestvuje 70 timova iz 39 evropskih federacija, od čega 38 timova u otvorenoj sekciji i 32 ekipe u ženskoj konkurenciji. Azerbejdžan (Rtg prosjek 2701) je glavni nosilac Open turnira, a Gruzija (Rtg prosjek 2471) je prvi nosilac ženskog takmičenja.
Najbolji evropski igrači će predstavljati svoje federacije na šampionatu, uključujući 1. igrača sveta GM Magnusa Carlsena (NOR, 2829), GM Richarda Rapporta (ROU, 2748), GM Teimour Radjabov (AZE, 2745), GM Shakhrijar Mamedyarov (AZE, 2734), GM Vincent Keymer (GER, 2721) i GM Aleksandra Kosteniuk (SUI, 2526), ​​GM Bella Khotenashvili (GEO, 2488), GM Nino Batsiashvili (GEO, 2487), GM Elisabeth Paehtz (GER, 2473) i WGM Dinara Wagner (GER, 2467) u ženskoj sekciji.

Prvo kolo počinje danas u 15:00 po srednjeevropskom vremenu, a direktan prenos uz komentare GM Alojzija Jankovića i Dragane Nikolovske možete pratiti putem ECU YouTube kanala.

Share This Page!