Chess Scout

Međunarodni šahovski turnir Dolomitenbank Open Lienz.

1. februar 2022.

Chess Scout

21. Int. Dolomitenbank Lienz Open 2023.

Lienz Open šahovskog kluba Dolomitenbank Lienz jedan je od najtradicionalnijih istočnotirolskih sportskih događaja i održava se od 1985. godine - u početku svake godine, a od 1991. svake dvije godine.
Od 9. do 16. septembra 2019. održano je 20. izdanje ovog popularnog turnira. Pobjednik posljednjeg turnira bio je GM Sanal Vahap iz Turske, a u grupi B pobijedio je Indijac, Rohan Bharat Joshi.
Sretni smo što možemo najaviti da će se međunarodni šahovski turnir Lienz Open ponovo održati u februaru 2023. (11-18. februara 2023.)!
Turnir će se ponovo održati u komercijalnoj akademiji u Lienzu (Weidengasse 1).

Šahovski klub DolomitenBank Lienz

Prošlo je više od pola vijeka otkako je 1945. godine osnovan tradicionalni Lienz klub "Schachklub Volksbank Lienz".
Bio je dug put od kluba šahovskih "kafedžija" do predanog kluba sa 4 tima, mnogo vrhunskih igrača i redovnih turnira. Kako nije bilo odgovarajućeg mjesta, klub je morao igrati u restoranima i kafićima ili u privatnim prostorijama, prva gostovanja u koruškom prvenstvu su ponekad bila prava putovanja oko svijeta zbog nedostatka odgovarajućeg prijevoza. Nije bilo govora o finansijskoj podršci sponzora ili javnog novca.
Ali stvari su se poboljšale nakon 1945., sa Austrijom, kao i sa Šahovskim klubom Lienz.
Odličan sponzor, Volksbank Lienz (= DolomitenBank Lienz), kojoj šahovski klub duguje veliku zahvalnost, energičnu pomoć grada Lienza i na kraju, ali ne i najmanje važno, niz predanih predsjednika i njihovog upravnog odbora omogućili su uspon kluba.
Pod posvećenim dugogodišnjim predsjedavajućim Wernerom Geigerom organizirana su državna prvenstva za muškarce, žene i mlade, kao i Mitropacup, a ideja o organizaciji međunarodnog šahovskog turnira rođena je i sprovedena u djelo. Internacionalni LIENZ Open poznat je daleko izvan granica i popularan je turnir, koji je posebno cijenjen među ljubiteljima šaha zbog svog zahtjevnog programa podrške.
U septembru 2007. godine, sve posljednje savezne pokrajine Tirol također su priznale šah kao sport. Iste godine, šahovski klub Volksbank Lienz pridružio se Općem sportskom savezu Austrije (ASVÖ).

U oktobru 2015. godine udruženje je proslavilo 70 godina postojanja. Fokus proslave godišnjice bio je simultani nastup GM Markusa Raggera. Od 30 tabli bio je uspješan na 25, a pet partija je završeno neriješeno.Fotografija slijeva: Robert Mattersberger (blagajnik), mag. Martin Fasching (predstavnik sponzora), Weiler Georg (predsjedavajući), Christian Mühlmann (supervizor), dr. Gerhard Grubauer (zamjenik predsjednika), Amon Hannes (sekretar);
Službenik za štampu: Melanie Mattersberger
Revizor gotovine: Dr. Gerwald Lentner, mag. Martin Fasching;

Chess Scout