Velemajstor Đurić Stefan pobjednik međunarodnog turnira Dubrovnik Advent 2023.

3. decembar 2023.

Danas je završen Otvoreni međunarodni šahovski turnir "Dubrovnik Advent 2023", koji je održan u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik.

Na turniru su učestvovali igrači rejtinga ispod 2400 bodova, ukupno 131 iz sedam zemalja. Igralo se po švicarskom sistemu, šest kola, sa kontrolom vremena 60 minuta za cijelu partiju plus povećanje od 30 sekundi počevši od prvog poteza.

Tri igrača su završili turnir sa 5,5 bodova i pobjednika je odlučio prvi dodatni kriterij.
Pobjednik turnira je velemajstor iz Srbije, Đurić Stefan sa 5,5 osvojenih bodova, koliko su osvojili i 17-godišnji MK Vučenović Damian iz Hrvatske na drugom mjestu sa 72 nova rejting boda i velemajstor Nikčević Nebojša iz Crne Gore na trećem mjestu.

Chess Scout

Kako to obično i biva na startu, s obzirom da se kola paruju Švajcarskim sistemom, većina partija je završena očekivanim pobjedama igrača s višim rejtingom.
Izuzetak su bili trijumfi Jandrije Rakite nad Sulejmanom Suljevićem i Faika Čatibušića u duelu sa Suadom Kurtćehajićem, a zadovoljan svojim nastupom može biti i Tarik Odžak (13) koji je crnima remizirao sa Husejnom Muratovićem.


Najbolje plasirani učesnik iz Bosne i Hercegovine je CM Jelčić Marko sa 5 bodova, koji je po dodatnom kriteriju završio na 8. mjestu.
U zadnjem kolu, na trećem stolu Halilović Fahrudin se susreo sa mladim Vučenovićem. Pobjeda bi mu donijela drugo mjesto, ali je u 14. potezu odigrao g5??, što je dovelo do značajne prednosti Vučenoviću koju je iskoristio do kraja partije. Sa 4,5 boda Halilović je završio na 10. mjestu. Sadiković Jasmin 13. mjesto sa 4,5 boda.

Iz Bosne i Hercegovine je učestvovalo 15 šahista.