NORWAY CHESS

THE WORLD'S STRONGEST CHESS TOURNAMENT - MAY 27 - JUNE 7, 2024

Djerba Chess Festival - Master: Niemann i Dardha u vođstvu.

24. februar 2024.

Međunarodni šahovski festival Djerba 2024, koji se održava od 17. do 26. februara 2024. godine, u Djerbi, Tunis, služi kao epicentar elitnog šahovskog takmičenja.
Ovaj uzbudljiv događaj uključuje kružni turnir za 8 igrača na kojem učestvuju neki od največih šahovskih talenata na svijetu.

Nakon petog kola vođstvo dijele Hans Niemann i Daniel Dardha sa 3½/5 poena, a slijede ih Ivanchuk (3/5), Maurizzi, Bellahcene i Tari (2½/5), Moussard (2/5) i Deshmukh (½ /5).

Chess Scout

Foto: Djerba International Chess Festival

Postavljen u živopisnoj pozadini Djerbe, festival nudi bogat izbor takmičenja, uključujući Blitz prvenstvo, Otvoreno prvenstvo amatera, Master Class, Chess-Kids turnir, kao i niz aktivnosti na otvorenom.

Masters turnir, vrhunac festivala, sastojise od sedam odigranih kola uz kontrolu vremena od 90 minuta za cijelu igru, uz dodatnih 30 sekundi po potezu.
U organizaciji g. Chokri Saidija i pod nadzorom direktora turnira Chahera Miladija, a takmičenje vodi glavni arbitar Bechir Messaoudi.
Sa impresivnom prosječnom ocjenom Elo od 2591, turnir obećava intenzivno takmičenje i uzbudljive susrete tokom svog trajanja.

Djerba je mali dragulj u južnom Tunisu, a danas predstavlja najveće ostrvo uz obalu sjeverne Afrike.
Ostrvo Djerba ima šarm kojem su mnogi ljudi podlegli i podlegnu i danas. Zaista, Uliks bi ga tada prešao i skoro bi prekinuo svoje putovanje tako da je bio zarobljen svojim šarmom.
Ostrvo Djerba je poznavalo nekoliko civilizacija, što mu daje ovaj jedinstveni aspekt. Od 1960-ih, Djerba je počela da privlači turiste koji svake godine dolaze i vraćaju se tamo za praznike. Njegov glavni grad, Houmt Souk, poznat je po svojim zanatima, draguljarama i ribarskoj luci.

Partije uživo

CHESS SCOUT LICHESS TEAM