Chess Scout

Dino Marković pobjednik 2. Memorijalnog šahovskog turnira "Sjećanje na Dr. Mehmedić Ibrahima i Šunjić Vincenca"

20.11.2022.

U nedjelju, 20. 11. 2022. godine, u organizaciji Šahovskog kluba "Čelik" Zenica, održan je Drugi Memorijalni šahovski turnir "Sjećanje na Dr. Mehmedić Ibrahima i Šunjić Vincenca".
Na turniru je učestvovalo 52 igrača iz Zenice, Kiseljaka, Doboja, Jajca, Tešnja, Busovače, Zavidovića. Među 52 igrača bilo je i 2 igrača sa titulom: 1 IM i 1 FM.

Turnir je otvorio Goran Trkulja gdje je i pročitao sljedeći tekst o Dr. Mehmedić Ibrahimu i Šunjić Vincencu:

O Dr. Mehmedić Ibrahimu:

Ibrahim Mehmedić rođen je 26.01.1947. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i II gimnaziju završio je u Sarajevu 1972. godine završio je Medicinski fakultet u Sarajevu. Od 1977. godine zaposlen u kantonalnoj bolnici Zenica - odjelu interne medicine sa hemodijalizom.
Specijalistički ispit opće interne medicine položio 1980. godine. U periodu od 1983. do 1985. godine pohađao postdiplomski studij na Kliničkom centru Rebro u Zagrebu te položio subspecijalistički ispit iz nefrologije.
Od 01.01.1986. godine bio raspoređen na poslove i radne zadatke Šefa Odjeljenja za nefrologiju u Službi za unutrašnje bolesti.
U periodu od 1987. do 1989. godine je radio u Općoj bolnici BOU-SAADA u Alžiru;
1989. godine se vratio u kantonalnu bolnicu Zenica gdje je radio do penzije kao Šef Odjeljenja za nefrologiju u Službi za unutrašnje bolesti.
U 2003. godini u Tuzli položio ispit iz ultrazvučne dijagnostike abdomena.
Po odlasku u penziju 31.12.2012.godine je radio u Poliklinikama Medicom i Sunce u Zenici i Poliklinici Nejra u Zavidovićima.
Ibrahim Mehmedić je također bio veliki zaljubljenik šaha. On je igrao i turnire koji su bili rejtingovani kod FIDE. Njegov rapid rejting bio je 1724, a njegov blitz rejting bio je 1975.
Volio je igrati turnire na šahovskoj stranici “ICCF”, na kojoj je osvajao veliki broj turnira. Često bi u šahovski dom dolazio sa laptopom da odigra jedan turnir na ICCF, a i da ga osvoji i to protiv dosta jakih igrača (u dosta navrata i protiv jakih tituliranih igrača). Nick na ICCF mu je bio „hawk 12“

O Vincencu “Vicku” Šunjiću:

Vincenc (Zdenko) Šunjić rođen je 20. maja 1945. godine u Zagrebu, općina Medveščak. Osnovnu školu pohađao je u Mostaru i Zenici, a Gimnaziju završio u Zenici 1964. godine.

Član ŠK „Željezničar“ postao je 1963. godine. U svom radnom vijeku, kojeg je proveo najvećim dijelom u Općini Zenica, „Inžinjeringu“ iz „Vatrostalne“ i na kraju u Ministarstvu odbrane – Uprava za odbranu Zenica, bio je istaknuti i priznati društveno-politički i sportski radnik. Od 1992. godine, početkom rata, mobiliziran je u Ministarstvu odbrane, gdje su mu povjereni regrutni poslovi na nivou tadašnjeg Okruga Zenica, a kasnije i rukovođenje referatom za regrutne poslove Ministarstva odbrane – Uprave za odbranu Zenica.
Uspješno je vodio sekretarske poslove ŠK „Čelik“ Zenica 1988. – 1989. godine, kada su posebno došle do izražaja njegove radne i organizacione sposobnosti u realizaciji V. Međunarodnog šahovskog turnira „Zenica-89“.
Na izradi dokumentacione osnove i same Monografije Šahovskog kluba „Čelik“ intenzivno je radio 9 godina (2009-2017. godine).
05. 01. 2019. godine izdao je monografiju Šahovskog kluba „Napredak“ iz Zenice. U toj monografiji je obuhvatio razdoblje tog kluba od 1996. godine do 2019. godine.
Bio je sudija i direktor velikog broja šahovskih turnira, te jedan od stubova šahovske škole ŠK “Čelik”, koja pod projektom “Šah u škole” nastoji uvesti šah kao obavezan predmet u osnovne i srednje škole, a sa osnovnim pravilima djecu upoznati već u predškolskim godinama.

Pored Gorana, turnir su sa par riječi otvorili i porodica Mehmedića i Šunjića.

Turnir se igrao po Švicarskom sistemu od 9 kola. Tempo igre bilo je 11 minuta i turnir je prijavljen kod FIDE za Rapid rejting listu.

Nakon 9 kola, prvo mjesto zauzeo je Dino Marković sa 7,5 osvojenih poena. Interesantan podatak koji nam je Dino ispričao jeste taj da je njemu ovo prvi put u Zenici da osvoji redovnu nagradu, i to kakvu? Dino nam je usput ispričao kako mu je Rapid rejting dosta manji jer je u Zenici kiksao ili kako on voli reći "pritisak domaćeg terena".

Dino: "Mislim da je "uzrok" današnje dobre igre bilo ustvari to što nisam zaista ništa očekivao na turniru. Ovih dana sam bio bolestan, te me sama prehlada dosta iscrpila. Došao sam na turnir i rekao sam sebi da želim da uživam u šahu, da se potrudim što ljepše igrati, te da dođem na turnir u spomen meni veoma dragih ljudi. Prosto i dalje ne mogu zamisliti da ih nema sa nama. Moram priznati da me posebno iznenadila činjenica ta što sam vrijeme ravnomjerno trošio. Trudio sam se svaki potez koji odigram, da prvo razmislim. Da ne žurim, ali da i ne trošim previše vremena. Prosto sam igrao po pravilima šaha. Lupam dama i skakač bolji od dame i lovca i to sam odmah primjenjivao, pješačka ostrva itd... Nevjerovatan podatak je taj što mi je ovo bila prva redovna nagrada u Zenici osvojena i to kakva? Prvo mjesto odmah! Treba naglasiti i činjenicu da sam o nagradi, pa i prvom mjestu tek počeo razmišljati od 8. kola, nakon remija sa mojim bivšim trenerom u šahu, FM Enverom Muratovićem. Enveru se ovom prilikom zahvaljujem, jer ipak, sva ova pravila je on meni davno objasnio i trebalo je vremena da se slegnu. Mozak kada je opušten, igrač može svašta".

U redovne nagrade ušli su još:
2. mjesto Sreten Jevtić
3. mjesto Edin Krkalić
4. mjesto Halid Bajramović
5. mjesto Faris Čunjalo
6. mjesto FM Enver Muratović
7. mjesto Halim Hutinović
8. mjesto Marko Šimić

Specijalne nagrade:
Najbolje plasirani kadet: Orhan Bečić
Najbolje plasirana žena: Elma Kos

Direktor turnira bio je gosp. Vedad Šestić, a turnir su uspješno sudili Miskići Sejfudin i Belmir. 

Chess Scout

Chess Scout