Chess Scout

Ding Liren umjesto Sergeja Karjakina na turniru kandidata 2022. (?)

29.04.2022.

Turnir kandidata 2022 je dvokružni turnir za 8 igrača sa nekim od najboljih svjetskih velemajstora. Kako se igrači kvalifikuju za Turnir kandidata kroz druge FIDE događaje kao što su Grand Swiss, Svjetsko prvenstvo i Grand Prix, učesnici događaja su obično poznati do kraja ovih turnira.

Sergej Karjakin se kvalifikovao za takmičenje pošto je bio vicešampion FIDE Svjetskog kupa 2021. Nakon što je FIDE zabranio Sergeja Karjakina na 6 mjeseci , postalo je jasno da će biti potrebna zamjena za ruskog igrača na Turniru kandidata 2022.

Prema važećim propisima, igrač koji će ući na događaj će biti odabran po rejtingu – s obzirom na FIDE rejting listu objavljenu 1. maja jer pravilnik kandidata 2022 jasno kaže:

2.3 Ako je potrebna bilo kakva zamjena, biće pozvan igrač s največim rejtingom na FIDE standardnoj rejting listi za maj 2022., pod uslovom da ima najmanje 30 standardnih rejtingovanih partija  na FIDE rejting listama od juna 2021. do maja 2022. godine. 

Kao 3. igrač na FIDE rejting listi u vrijeme zabrane igranja Karjakina, Ding Liren je bio očigledan kandidat za zamjenu Karjakina, ali da bi mogao biti kandidat, morao je odigrati 26 rejtingovanih klasičnih partija. Međutim, problem je bio što je od juna 2021. odigrao samo 4 partije.

Nakon serije događaja u organizaciji Kineske šahovske federacije, sada Ding Liren ima potreban broj klasičnih partija i još veći ELO, osiguravajući mjesto među kandidatima.
Liren je svoj put od 28 standardnih partija započeo 27. marta, a završio 24. aprila. Kineski šahovski savez je organizovao četvorostruki krug u Hangzhouu za 4 igrača (12 partija), meč od 6 kola protiv Wei Yija (6 partija) i 10 kola kvalifikacija za Azijske igre (10 partija).

Karjakin je imao 21 dan za žalbu. Iako je rekao da ne vidi nikakvu svrhu u podnošenju žalbe, Šahovski savez Rusije je odmah objavio da podnosi žalbu u njegovo ime. Žalba znači da će odluku o njegovoj zabrani preispitati FIDE.

Startna lista Turnira kandidata 2022:
1. Jan-Krzystof Duda – pobjednik Svjetskog kupa,
2. Ding Liren – najviši rejting + 30 partija(zamjena Sergeja Karjakina),(?)
3. Fabiano Caruana – viceprvak Grand Swiss,
4. Teimour Radjabov – Wild Card,
5. Alireza Firouzja – pobjednik Grand Swiss,
6. Hikaru Nakamura – pobjednik Grand Prixa,
7. Ian Nepomniachchi – drugoplasirani Meč za prvaka svijeta 2021,
8. Richard Rapport – drugoplasirani Grand Prix.

Turnira kandidata 2022. će se održati u Madridu, od 16. juna do 7. jula.

Pobjednik Turnira kandidata 2022. će se kvalifikovati za meč svjetskog prvaka. Meč za svjetskog prvaka između aktuelnog svjetskog prvaka i izazivača, pobjednika Turnira kandidata 2022., sastojat će se od 14 kola. Igrač koji postigne 7,5 poena ili više pobjeđuje u meču i više se ne igra. Ako je rezultat nakon 14 kola izjednačen, pobjednik se odlučuje u tiebreaku.

Chess Scout

Chess Scout