IM Deniz Özen poslije Hvara osvojio i Zenicu.

19. novembar 2023.

U organizaciji Šahovskog kluba „Preporod“ Zenica održan je 25. po redu Međunarodni otvoreni šahovski turnir „Zenica 2023“.
Turnir se održavao u periodu od 18. do 19.11.2023. godine u Zenici, Restoran „Tapas“ i odigran je po švicarskom sistemu od 7 kola (prvi dan 4 kola, a drugi dan 3 kola). Tempo igre bilo je 30 minuta po igraču, a turnir će se rejtingovati kod FIDE za Rapid rejting listu.

Nakon 7 odigranih kola prvo mjesto i pobjednik turnira je igrač iz Turske IM Deniz Özen sa 6 osvojenih poena. Drugo mjesto pripalo je IM Rijadu Buroviću sa 5,5 osvojenih poena. Isto toliko je imao i trećeplasirani IM Eray Kilic, ali radi lošijeg dodatnog kriterija, zauzeo je treće mjesto.

Chess Scout

Lista nagrađenih:

1. IM Deniz Ozen – Turska, Izmir
2. IM Rijad Burović - Sarajevo
3. IM Eray Kilic – Turska, Eskišehir
4. FM Amir Hadžović - Sarajevo
5. GM Milan Vukić – Banja Luka
6. IM Damir Šutkovic – Bugojno
7. FM Ismet Burović - Sarajevo
8. IM Goran Trkulja - Zenica
9. FM Borislav Praštalo – Banja Luka
10. FM Muris Konjičanin - Sarajevo
Specijalne nagrade;
Igrači od 0-1900
1. Milenko Živković - Doboj
2. Mesud Unkić - Tešanj
3. Mehmedalija Redžepi - Sarajevo
Igrači od 1901 - 2150
1. Draško Babić - Prijedor
2. Ahmed Karalić - Zenica
3. Adnan Šutković - Bugojno
Najuspješniji kadeti:
1. Mehmed Topoljak - Travnik
2. Nermin Hatibović - Zenica
3. Orhan Bečić - Zenica
Najuspješnije žene:
1. Adna Kos - Zenica
2. Lamija Hatibović - Zenica
3. Elma Kos – Zenica

Poredak svih učesnika

Na turniru je učestvovalo 54 igrača iz Bosne i Hercegovine, Turske i Danske. Među 54 igrača bilo je 11 igrača sa titulom: 1 GM, 5 IM i 5 FM. Interesantan podatak je taj što je upravo prvih 11 mjesta zauzelo svih 11 igrača sa titulom.

Turnir su posebno ukrasili svojim dolaskom igrači iz Turske: Ozgur Kumral i Ismet Ekin Koc. Ozgur Kumral vodi Šahovski klub u Turskoj sa kojim će sigurno organizirati turnire na području Bosne i Hercegovine, kako bi mladi iz njihovog Kluba imali priliku igrati u Bosni i Hercegovini. Po pitanju toga, završava se prvi dio saradnje njih sa Šahovskim klubom „Čelik“ Zenica. Link website-a njihovog Kluba: https://satrancakademi.com.tr/
Ismet Ekin Koc je poznati glumac iz Turske kojeg na Instagramu prati preko 1 milion ljudi i koji je prvi rekao da je uživao na ovom turniru u Bosni i Hercegovini koji za njega predstavlja jedno veoma novo iskustvo i raduje se narednom dolasku u Bosnu i Hercegovinu, kao i u sam Grad Zenicu.
Pored njih, na turniru je bio i sin od legendardnog velemajstora Suata Atalika i intermajstorke Ekaterine Atalik, Vadim Atalik.


Interesantan također podatak je taj da su 4 igrača završila turnir bez poraza: IM Deniz Ozen, IM Rijad Burović, IM Eray Kilic i FM Amir Hadžović.

Direktor turnira bio je gdin. Vedad Šestić, dipl.ing.arh.
Turnir su uspješno sudili: IA Fahrudin Čerim i NA Belmir Miskić.