Chess Scout
SMusic 6. juli 2023. Vijesti Novi Sad - Srbija

Iako je izgubio u prvom kolu, FM Čulum ostvario odličan rezultat na "Vojvodina Open 2023"

Međunarodni šahovski turnir "Vojvodina Open 2023"  je održan od 29.6. do 5.7. 2023. godine. Turnir se igrao u dvije grupe, A i B grupa sa nagradnim fondom od 8.350 Eura raspoređenih u 28 nagrada.

Pobjednik u grupi "A" je Engleski velemajstor Fernandez Daniel Howard sa osvojenih 7,5 bodova iz devet kola. Na drugom mjestu sa 7 bodova je Urazayev Arystanbek, internacionalni majstor iz Kazahstana. Sa 6,5 bodova čak osam igrača, među kojima se našao bosanskohercegovači FIDE majstor Čulum Sanjin. Po dodatnom kriteriju na trećem mjestu GM Bryakin, Mikhail(FIDE), četvrti IM Raahul V S (IND), peti IM  Shahil Dey 8ind), šesto mjesto FM Bazakutsa, Svyatoslav (UKR), sedmi GM Sedlak Nikola (SRB), na osmom mjestu GM Pranesh M (IND), FM Čulum Sanjin (BIH) na devetom mjestu i deseti IM Yurtseven nMelih (TUR).

Iako je izgubio partiju u prvom kolu protiv mlade Ruskinje, 14-godišnje  Lyutsinger Irene, bosanskohercegovačka šahovska nada FM Čulum Sanjin je napravio seriju od pet pobjeda, skinuvši skalpove prvom igraču Turkmenistana, velemajstoru Annaberdiyevu Meylisu i Američkom FIDE majstoru Shivakumaru Shawnaku. Zadnja tri kola Sanjin je podijelio poene sa Indijcem, IM Raahulom V S, GM Bryakinom Mikhailom i GM Sedlakom Nikolom iz Srbije.
Čulum je zaradio 29 rejting bodova na ovom turniru i bio blizu prve norme za međunarodnog majstora. Ovoga puta mu se nije posrećilo, ali pred njim je budućnost u kojoj možemo očekivati prvu IM normu.

Konačan poredak

Podijeli na: