Chess Scout

IM Burović Rijad prvi na 11-om blicu "Sjećanje na majstora Adija Kosovca"

27.02.2022.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u Konjicu je 26.02.2022. godine svečano je otvoren 11. međunarodni šahovski turnir ''Konjic Open 2022'' koji se održava povodom Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobađanje grada Konjica od fašizma.
Otvaranju turnira prisustvovao je potpredsjednik Vlade HNŽ i Ministar financija u Vladi HNŽ Adnan Faladžić, a svim sudionicima se obratio direktor turnira Sulejman Mulić, koji je svima poželio ugodan boravak u gradu na Neretvi, te puno uspjeha u sljedećim danima.

Kao i svake godine u sklopu "Konjic Opena 2022" je održan 11. međunarodni blic turnir "Sjećanje na majstora Adija Kosovca 2022". Ovoga puta je bliz turnir održan prije početka glavnog turnira i učestvovalo je 91 šahista iz Albanije, Kine, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Najuspješniji na turniru je bio Internacionalni majstor Burović Rijad sa osvojenih 7,5 bodova iz devet kola.
Drugo mjesto FM Burović Ismet, treće Jevtić Sreten i četvrto mjesto FM Muratović Efim sa osvojenih po 7 bodova.
Slijede: GM Draško Milan, Mrnđić Muamer, FM Hadžović Amir, FM Popadić Dragan, IM Arapović Vitomir i FM Obad Andrija sa osvojenih po 6,5 bodova.
Konačan poredak svih igrača.

Ovaj turnir se organizira u sjećanje na velikog šahovskog zanesenjaka i jedinog šahovskog majstora iz Konjica, koji je više od pola stoljeća bio prisutan u konjičkom šahu kao pedagog, trener, šahovski organizator, sudija, šahista praktičar, šahovski kompozitor. Dao je ogroman doprinos razvoju šaha ne samo u Konjicu nego i u Hercegovini i šire. Ovaj šahista ostavio je iza sebe niz lijepih ostvarenja koja su ostala za sva vremena utkana u riznicu šahovskog stvaralaštva Konjica.

Chess Scout

Povezano: Međunarodni šahovski turniri u Konjicu / Pet dana do početka jedanaestog međunarodnog šahovskog turnira „Konjic Open“U susret jedanaestom međunarodnom turniru "Konjic Open 2022" /