SMusic 31. juli 2023. Vijesti Travnik- Bosna i Hercegovina

FM Buljubašić novi - stari šampion u Travniku

Po drugi put zaredom FM Buljubašić Sabahudin osvaja Travnik Open!

Ista slika kao sa prošlogodišnjeg travničkog šahovskog opena. I ove godine Sabahudin je sigurnom igrom završio turnir sa pet pobjeda i dva remija što mu je bilo dovoljno da sa 6 bodova postane novi - stari šampion. 

Glavni pretendenti za prvu poziciju u zadnjem kolu FM Muratović i IM Savanović su u međusobnom susretu podijelili bod i završili turnir za 5,5 bodova koliko su imali IM Kamer i GM Dizdarević pobjedam u zadnjem kolu protiv Tuković Daria i Mrnđić Muamera.
Po dodatnom kriteriju drugo mjesto za Savanovića, treće za Kamera, četvrto za Dizdarevića, a Muratović je završio na petom mjestu.

Sa 5 bodova na šestom mjestu FM Mušović, sedmi Trumić i na  osmom mjestu Obuća Bajro pobjedivši u predzadnjem i zadnjem kolu dva intermajstora, Dumpora sa bijelim i Trkulju sa crnim figurama.

Na openu je učestvovao 53 igrača, 12 više od prošlogodišnjeg opena. U Bosni i Hercegovini je vrlo malo turnira standardnog tempa i smatram da bi ovakvi turniri trebali dostići posjećenost od 70-100 učesnika i sa više igrača sa FIDE titulama. Možda je najbolje viđenje o Travnik openu, ali i najbolju promociju grada, iznio dvostruki pobjednik Buljubašić u prošlogodišnjem  Chess Scout časopisu.

"Travnik open je meni simpatičan i vrlo lijepo organizovan turnir. Sala za igru je veoma prostrana što meni lično zadovoljava neke moje kriterije. Travnik, kao nekada vezirski grad, čaršija sa veoma bogatom historijom, bogata za obići, pogledati i dosta toga naučit o svemu tome… Zato je i non-stop pun turista koji željno dolaze da posjete kako čuvenu plavu vodu,kulu grada, mnogobrojne stare džamije tako i naravno najbolju ćevabdžinicu u državi koju
ne smijete zaobići. Meni lično sve to ujedno daje vrlo lijepu i primavljivu sliku turnira koji uvijek rado igram. Naravno sve to ne bi bilo tako kako je da nemamo dobre domaćine turnira koji su se maksimalno potrudili da sve to funkcioniše u najboljem svjetlu.
Turnir 2022 godine je bio po jačini i broju učesnika vrlo solidan, a mene lično veoma rastužuje da nije bolje posjećen. Nagrade su skoro pa najbolje na našim turnirima u BiH, ali izgleda da termin nije svima prihvatljiv i zato imamo tako manji broj učesnika od očekivanog. Zato smo obavili jedan prijateljski razgovor sa domaćinom turnira i predložili mu da za sljedeću godinu pomjeri termin za mjesec-dva dana prije, ne bi li se turnir brojčano popravio. Moramo imati na umu da je kraj jula već uveliko vrijeme godišnjih odmora i ljetovanja i da zato manjka broj učesnika. U Boga se nadamo da će sljedeće godine to biti puno jači i brojčano veći turnir što mu prije svega i dolikuje da bude iz gore svega navedenog."

Share This Page!