Chess Scout
SMusic 2. oktobar 2023. Vijesti Susan Polgar

Marc'Andria Maurizzi krunisan titulom svjetskog juniorskog prvaka u šahu.

Nakon jedanaest dana takmičenja, šesnaestogodišnji Marc'Andria Maurizzi, krunisan je titulom svjetskog prvaka u šahu u kategoriji do 20 godina, u nedjelju 1. oktobra u Meksiku.

Konačna odluka odigrala se na prvoj tabli između dva najmlađa velemajstora u istoriji Francuske i Srbije, Marc'Andria Maurizzi i Luke Budisavljevića. I pored solidne igre i nepokolebljive odlučnosti, niti jedan nije uspio osigurati pobjedu, a partija je završena neriješeno. Marc'Andria je završio na prvom mjestu na ljestvici turnira sa konačnim rezultatom 8,5 od 11 zahvaljujući najboljem dodatnom kriteriju.
Srebrna medalja za GM Nesterova Arsenia i brozana za GM Luku Budisavljevića.

Marc'Andria Maurizzi, član jednog od najboljih francuskih klubova, C'Chartres Échecs , prošao je intenzivne treninge pripremajući se za ovo prvenstvo. Prije odlaska u Meksiko, više od mjesec dana, vrijedno je trenirao u klubu iz Chartresa koji ga je angažovao prije tri godine. Radio je sa svojim trenerima, uključujući GM Gata Kamskyja.

Na ženskom prvenstvu pobijedila je argentinska šahistkinja Candela Francisco (17).

Pet pobjednika ovog turnira postali su svjetski prvaci: za žene Zhu Chen, a za muškarce: Boris Spassky, Anatoli Karpov, Garry Kasparov i Viswanathan Anand.

Share This Page!