Chess Scout

29. Ekipno prvenstvo ŠS Federacije Bosne i Hercegovine - Prva A i Prva B liga.

24.08.2022.

U periodu od 23. 08. do 28. 08. 2022. godine u organizaciji Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine i Šahovskog saveza Unsko-sanskog kantona, održava se Prva A i Prva B liga ŠS FBiH u Bihaću, hotel "Safir"

Tempo igre je 90 min + 30 sec po igraču za svaki odigrani potez počev od prvoga. Turnir će se rejtingovati kod FIDE za standard rejting listu.

U Prvoj A ligi se igra berger sistem od 9 kola (svako sa svakim), dok u Prvoj B ligi se igra švicarac od 6 kola.
Direktor turnira je gosp. Irfan Karabegović.

U Prvoj A ligi nastupa 10 ekipa. Prvoplasirana ekipa stiće pravo nastupa u Premijer ligu Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

U prvoj A ligi nastupa 10 ekipa:
ŠK“ Mladost-Imel“ Gnojnica
ŠK „Čelik“ Zenica
ŠK „Preporod“ Zenica
OŠK „Akademija šampiona“ Doboj-Istok
ŠK „Mostar“ Mostar
OŠK „Živinica“ Živinice
ŠK „Cazin“ Cazin
ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša
ŠK „Goražde“ Goražde
ŠK „Gračanica“ Gračanica

Nakon tehničke konferencije turnira, izašli su parova za sva kola u Prvoj A ligi, a odmah nakon otvaranja započelo je i prvo kolo.

U prvom kolu smo mogli vidjeti derbi mečeve, kao i neke zanimljive rezultate.
Treba istaći, da je član ŠK „Velika Kladuša“ – Avdić Mirza, ostvario pobjedu u prvom kolu protiv proslavljenog velemajstora Dizdarević Emira. Također, mladi Kekić Ahmed je napravio pobjedu protiv FM Abdil Halila u jednoj veoma lijepoj minijaturi.
U derbiju između ekipa ŠK „Čelik“ Zenica i ŠK „Cazin“ Cazin, rezultat je bio 3.5:2.5 u korist ŠK „Cazin“. Meč je sam po sebi bio veoma neizvjestan do samoga kraja. Tokom igranja posljednje partije u tom meču između Hajdarević Samira i Komić Ibrahima, rezultat je bio 2.5:2.5. Partija je odlučivala konačan finish meča. Komić Ibrahim je nakon veoma uspješnog kažnjavanja grešaka ostvario pobjedu i donio ekipi ŠK „Cazin“ Cazin pobjedu u meču.

Rezultati prvog kola Prve A lige:
ŠK „Mladost-Imel“ Gnojnica – ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša - 3.5:2.5
OŠK „Živinice“ Živinice – ŠK „Mostar“ Mostar – 4:2
ŠK „Preporod“ Zenica – ŠK „Goražde“ Goražde – 1.5:4.5
Ošk „Akademija šampiona“ Doboj-Istok – ŠK „Gračanica“ Gračanica 4.5:1.5
ŠK „Čelik“ Zenica – ŠK „Cazin“ Cazin 2.5:3.5

Rezultati prvog kola Prve B lige:
ŠK „Neretva“ Jablanica – ŠK „INGSMA“ Goražde - 1.5:4.5
ŠK „Živinice“ Živinice – ŠK „Bužim“ Bužim – 5:1
ŠK „Cazin 2“ Cazin – ŠK „Brčko“ Brčko – 3.5:1.5
Ošk „Srebrenik“ Srebrenik – ŠK „Ljiljani“ Cazin 4.5:1.5
ŠK „Magnus“ Brčko – ŠK „Preporod“ Breza 0:6

Sudije Prve A lige su: IA Miralem Mirza i NA Abdić Husnija
Sudije Prve B lige su: IA Miralem Mirza i NA Miskić Belmir

Marković Dino je na turniri u funkciji unosa partija online.  

Chess Scout

Chess Scout

2. KOLO

Nakon dva odigrana kola u Prvoj A ligi, imamo dvije ekipe sa 100% učinkom: ŠK „cazin“ Cazin i šk „Mladost-Imel“ Gnojnica.
Najveće pobjede su napravili ekipe ŠK „Čelik“ Zenica i ŠK „Cazin“ Cazin pobijedivši ŠK „Gračanica“ Gračanica i ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša sa rezultatom 5.5:0.5.
Zanimljiv meč u drugom kolu desio se u meču između ŠK „Mostar“ Mostar i ŠK „Preporod“ Zenica. Naime, ŠK „Preporod“ Zenica je napočetku odmah gubio 1:0 na drugoj tabli, pošto igrač Hrnjica Muhamed nije stigao na partiju.
Pobjedom na prvoj tabli, ekipa iz Mostara je povela sa 2:0, ali na 6. tabli Halid Bajramović smanjuje rezultat na 2:1 za ŠK „Mostar“. Mrnđić Muamer donosi pobjedu ŠK „Mostar“ (iako je Latif imao više nego odličnu poziciju) i trenutno igračima iz Mostara treba samo pola poena u dvije partije kako bi osigurali pobjedu. Treba spomenuti da na obje table su igrači iz Mostara imali veći rejting, nego igrači Šk „Preporod“ Zenica, ali, upravo ovaj meč pokazuje koliko je šah prelijep sport i da rejting nekada predstavlja samo brojku. Beširević Jasmin pobjeđu za 301 poen bolje rejtingovanog protivnika – Mataradžić Almira, a Patković Vahdet pravi pobjedu nad Zlobec Srđanom i konačni rezultat u meču između ŠK „Mostar“ i ŠK „Preporod“ je 3:3.
Ekipa ŠK „Goražde“ Goražde je odigrala 3:3 sa OŠK „Akademija Šampiona“ Doboj-Istok, a ekipa ŠK „Mladost-Imel“ Gnojnica je u derbiju kola pobijedila ekipu OŠK „Živinice“ sa rezultatom 3.5:2.5.
U Prvoj B ligi, ekipa ŠK „Ingsma“ Goražde opravdala je ulogu favorita i pobijedila ekipu ŠK „srebrenik“ sa dovoljnih 3.5:2.5. ŠK „Živinice“ su pobijedile 5:1 ekipu ŠK „Preporod“ Breza. U derbiju USK ekipe ŠK „Bužim“ i ŠK „Cazin 2“ odigrali su 3:3. ŠK „Brčko“ je pobijedilo ekipu ŠK „Magnus“ u također derbiju dvije ekipe iz Brčkog sa rezultatom 6:0. ŠK „Ljiljani“ iz Cazina su pobijedili 4:2 ekipu ŠK „Neretva“ Jablanica.
VIDEO - 2. KOLO

Chess Scout

Chess Scout

4. KOLO

Po pitanju četvrtog kola Prve A lige, donijela je dosta neizvjesne mečeve. Čak su tri mča završena sa rezultatom 3.5:2.5, a te pobjede su ostvarili: ŠK „Čelik“ Zenica protiv ŠK „Mostar“ Mostar, ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša protiv ŠK „Gračanica“ Gračanica i OŠK „Akademija Šampiona“ protiv ŠK „Mladist-Imel“ Gnojnica. ŠK „Cazin“ Cazin je nastavilo sa 100% učinkom na turniru i pobijedili su ŠK „Goražde“ Goražde sa 4.5:1.5,a OŠK „Živinice“ Živinice su pobijedili ŠK „Preporod“ Zenica sa 4:2.
Može se reći da je tragičar meča bio Šuta Adil, igrač ŠK „Mostar“ Mostar jer je na 6. tabli izgubio totalno dobijenu poziciju protiv Karalić Evela, dok je s druge strane Marković Dino nadmoćnu poziciju protiv Mataradžić Almira priveo u remi, što je na kraju bilo dovoljno ŠK „Čelik“ Zenica za pobjedu u meču i jurnji prema samom vrhu.
ŠK „ Velika Kladuša“ Velika Kladuša je napravila prvu pobjedu u Prvoj A ligi. Treba napomenuti da je ovo njima prvi nastup u Prvoj A ligi i cilj im je opstanak, te nastup i u narednoj godini na Prvoj A ligi ŠS FBiH.
Po pitanju Prve B lige, ŠK „INGSMA“ Goražde pokazuje nadmoć u ligi sa 6:0 su pobijedili ekipu ŠK „Cazin 2“ Cazin. Po 4.5:1.5 su ostvarili pobjede ŠK „Brčko“ Brčko i ŠK „Bužim“ Bužim protiv ŠK „Neretva“ Jablanica i ŠK „Magnus“ Brčko.
ŠK „Preporod“ Breza je ubjedljivo napravila pobjedu protiv ŠK „Ljiljan“ Cazin, od 5:1, dok su ŠK „Živinice“ Živinice napravili minimalnu pobjedu od 3.5:2.5 protiv ŠK „Srebrenik“ Srebrenik.
VIDEO - 4. KOLO

Chess Scout

Chess Scout

5. KOLO

Peto kolo Prve A lige donijelo je dosta zanimljivih derbija, kako za vrh tabele, tako i za opstanak.
ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša je ostvarila pobjedu protiv ŠK „Preporod“ Zenica u derbiju ekipa oje se bore za opstanak. Kada spominjemo derbije za opstanak u Prvoj A ligi, treba spomenuti da je ŠK „Goražde“ Goražde ostvarilo pobjedu protiv ŠK „Gračanica“ Gračanica od 3.5:2.5 i može se slobodno reći da su osigurali opstanak u ligi. Po pitanju derbija ekipa za vrh tabele, treba istaći pobjedu OŠK „Akademija Šampiona“ Doboj-Istok protiv OŠK „Živinice“ Živinice sa 4:2, a sa istim rezultatom u narednom derbiju je ekipa ŠK „Čelik“ Zenica ostvarila pobjedu od 4:2 protiv ekipe ŠK „Mladost-Imel“ Gnojnica.
ŠK“ Cazin“ Cazin nastavlja sa 100% učinkom i ostvarilo je pobjedu protiv ŠK „Mostar“ Mostar od 4.5:1.5.
Po pitanju Prve B lige, ŠK „INGSMA“ Goražde potvrđuje dominatnost u ligi i ostvarila je pobjedu od 5.5:0.5 protiv ŠK „Preporod“ Breza. ŠK „Cazin 2“ Cazin i ŠK „Neretva“ Jablanica su pobijedili bodove rezultatom 3:3. ŠK „Živinice“ Živinice su u derbiju kola pobijedili ŠK „Brčkp“ Brčko sa rezultatom 4.5:1.5. ŠK „Srebrenik“ Srebrenik je pobijedilo ekipu ŠK „Bužim“ Bužim sa rezultatom 4:2, a ŠK „Ljiljan“ Cazin je pobijedilo ekipu ŠK „Magnus“ Brčko sa rezultatom 5.5:0.5.
VIDEO - 5. KOLO

Chess Scout

Chess Scout

6. KOLO

Šesto kolo je donijelo i kraj Prve B lige. ŠK „INGSMA“ Goražde je novi član Prve A lige ŠS FBiH. Posljednje kolo su pobijedili ŠK „Ljiljan“ Cazin sa minimalnih 3.5:2.5 i ligu su osvojili sa „Fišerovskim rezultatom“, 100% učinkom. U 6 kola, ostvarili su svih 6 pobjeda. ŠK Živinice“ Živinice su zauzeli drugo mjesto, dok je ŠK „Srebrenik“ Srebrenik zauzeo treće mjesto.
Igrači sa najviše osvojenih poena na Prvoj B ligi bili su: FM Rosić Slavko i Smajlović Nijaz sa osvojenih 5.5 poena iz 6 partija.
Prva A liga donijela je par derbija:
U derbiju za opstanak, ekipa ŠK „Mostar“ Mostar je upisala prvi trijumf u ovoj ligi, pobijedivši ŠK „Gračanica“ Gračanica sa rezultatom 4:2.
ŠK „Cazin“ Cazin je pobijedio 4:2 ekipu ŠK „Mladost-Imel“ Gnojnica i nastavili su sa nizanjem pobjeda na ligi.
Ekipa OŠK „Živinice“ Živinice je pobijedila ŠK „Čelik“ Zenica sa rezultatom 3.5:2.5.
Što se tiče ostalih mečeva, treba spomenuti da je OŠK „Akademija Šampiona“ pobijedila sa 5.5:0.5 ekipu ŠK „Preporod“ Zenica, a ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša i ekipa ŠK „Goražde“ Goražde su podijelili bodove – 3:3.
VIDEO - 6. KOLO

Chess Scout

Chess Scout

7. KOLO

Sedmo kolo Prve A lige donijelo je derbi kola, ŠK „Cazin“ Cazin protiv OŠK „Živinice“ Živinice. U tom meču, nakon veoma neizvjesne borbe, ekipa ŠK „Cazin“ Cazin je slavila minimalnim rezultatom od 3.5:2.5. Treba istaći da je ipak tragičar tog meča bio Salkić Midhat, pošto je remizirao totalnu nadmoćnu poziciju.
U derbiju Zenice, ŠK „Čelik“ Zenica je slavila rezultatom 4:2 protiv ŠK „Preporod“ Zenica. Patković Vahdet, igrač ŠK „Preporod“ Zenica, doživio je prvi poraz na ligi protiv FM Muratović Envera.
OŠK „Akademija Šampiona“ Doboj-Istok, slavila je sa ogromnih 5:1 protiv ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša.
ŠK „Gračanica“ Gračanica je, gledajući tabelu, napravila veliko iznenađenje pobijedivši ekipu ŠK „Mladost-Imel“ Gnojnica, sa rezultatom 4.5:1.5, a ŠK „Goražde“ Goražde protiv ŠK „Mostar“ Mostar su odigrali prijateljski 3:3.
VIDEO - 7. KOLO

Chess Scout

Chess Scout

8. KOLO

Osmo kolo Prve A lige pružilo je veoma zanimljive i neizvjesne mečeve.
U derbiju za vrh turnira, ekipa OŠK „Akademija Šampiona“ Doboj-Istok, pobijedila je ŠK „Čelik“ Zenica sa velikih 4.5:1.5. Treba istaći u tom meču da je mladi Zenelaj Samuel prešao 2300 rejtinga pobjedom nad Dinom Markovićem i tako ostvario uslov sa osvajanjem titule FIDE majstora.
Pored njega, treba napomenuti da je i Čunjalo Faris, prešao 2200 rejting, tako da je ostvario uslov za titulu CM – Međunarodni majstorski kandidat.
ŠK „Velika Klduša“ Velika Kladuša i ŠK „Mostar“ Mostar odigrali su prijateljski 3:3.
Veoma zanimljiv meč bio je između ekipe ŠK „Preporod“ Zenica i ŠK „Cazin“ Cazin. Preporod, iako je važio za apsolutnog outsidera u tom meču, pružio je više nego očekivan otpor trenutnim prvacima lige. Izgubili su meč sa 4:2, ali kada se pogleda razlika u rejtinzima, odličan rezultat i odlična igra ekipe ŠK „Preporod“ Zenica.
ŠK „Mladost-Imel“ Gnojnica i ŠK „Goražde“ Goražde odigrali su prijateljski 3:3, a OŠK „Živinice“ Živinice pobijedili su ekipu ŠK „Gračanica“ Gračanica sa 4:2

Chess Scout

Chess Scout