Chess Scout

ŠK "Cazin" novi Premijerligaš,
ŠK "INGSMA" Goražde, novi član Prve A lige

28.08.2022.

9. kolo, posljednje kolo, Prve A lige, kao šlag na tortu, donijelo je veoma zanimljive i neizvjesne mečeve.

U derbiju za prvaka prve A lige, Šahovski klub „Cazin“ Cazin je pobijedio ekipu OŠK „Akademija Šampiona“ Doboj-Istok sa rezultatom 3.5:2.5 i time su zauzeli prvo mjesto i stekli uslov nastupa na Premijer ligi Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

U derbiju za opstanak na ligi, ekipa ŠK „Gračanica“ Gračanica je pobijedila ekipu ŠK „Preporod“ Zenica sa rezultatom 3.5:2.5. Time je ŠK „Preporod“ Zenica ispao iz Prve A lige i od 2023. godine nastupi će u Prvoj B ligi.

ŠK „Čelik“ Zenica, nakon velikog preokreta u rezultatu i pozicijama, spasio je izgubljen meč i pobijedio ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša s minimalnih 3.5:2.5.

ŠK „Goražde“ Goražde i OŠK „Živinice“ Živinice, nakon neizvjesne borbe, završili su meč neriješeno – 3:3 rezultat.

ŠK „Mostar“ Mostar i ŠK „Mladost-Imel“ Gnojnica, odigrali su prijateljski 3:3.

Stanje na tabeli je sljedeće:
ŠK „Cazin“ Cazin – plasman u Premijer ligu BiH za 2023. godinu
OŠK „Akademija Šampiona“ Doboj-Istok
ŠK „Čelik“ Zenica
OŠK „Živinice“ Živinice
ŠK „Goražde“ Goražde
ŠK „Mladost-Imel“ Gnojnica
ŠK „Mostar“ Mostar
ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša
ŠK „Gračanica“ Gračanica
ŠK „Preporod“ Zenica

Novi klub u Prvoj A ligi je ŠK „INGSMA“ Goražde. Treba naglasiti da ekipe: ŠK "Preporod" Zenica ŠK „Gračanica“ Gračanica i ŠK „Velika Kladuša“ Velika Kladuša se ne smiju opuštati i slaviti opstanak u ligi jer iz Premijer lige BiH koja se održava u Neumu od 10. 09. do 18. 09. u Neumu ispadaju 3 ekipe.

Premijer ligu BiH sačinjava 7 ekipa iz Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Dakle, koliko ekipa iz ŠS FBiH ispadne iz Premijer lige BiH u Prvu A ligu, toliko ekipa ispada iz Prve A u Prvu B ligu. Npr. ukoliko se desi da zadnja 3 mjesta na ovogodišnjoj Premijer ligi BiH zauzmu ekipe iz ŠS FBiH, samim tim do 8. mjesta ekipa ispadaju u Prvu B ligu.

Najsupješniji igrači Prve A lige bili su sa 7.5 osvojenih poena: Komić Ibrahim (ŠK „Cazin“ Cazin), IM Srbiš Jurica (OŠK „Akademija Šampiona“ Doboj-Istok), Zenelaj Samuel (OŠK „Akademija Šampiona“ Doboj-Istok) i FM Muratović Enver (ŠK „Čelik“ Zenica).

Za kraj, treba istaći da su Zenelaj Samuel i Čunjalo Faris stekli uslove za osvajanje titula. Zenelaj Samuel je prešao 2300 rejting i stekao uslov za titulu FM (Fide majstor), a Čunjalo Faris je prelaskom preko 2200 rejtinga stekao uslov za osvajanje titule CM (Međunarodni majstorski kandidat).

Chess Scout

Dino Marković
Povezano: 29. Ekipno prvenstvo ŠS Federacije Bosne i Hercegovine - Prva A i Prva B liga