build your own site for free

SKAKAČ

I u prvim verzijama ove igre – čaturangi i šatrandžu – preteče skakača su zauzimale svoje sadašnje početne pozicije na poljima b1 i g1 (bijele figure), odnosno b8 i g8 (crne figure), a ni kretanje im se nije izmijenilo.

Značaj i relativna vrijednost skakača u odnosu na ostale figure ipak se mijenja, iz prostog razloga što su današnji lovac i dama mnogo moćnije figure od svojih prethodnika. Samim tim se sa pojavom ovih linijskih figura i uticaj skakača u odnosu na ostale figure smanjio, pošto je u čaturangi i šatrandžu skakač bio druga figura po snazi, odmah poslije topa.

Sadašnja vrijednost skakača je tri pješaka.

Skakača označavamo velikim latiničnim slovom "S".

Često se u domaćoj literaturi kretanje skakača poredi sa latiničnim slovom "L". Ovakav opis najčešće zbunjuje djecu jer urade "duže" ili "kraće" slovo L. Iskustva iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza govore da je opis kretanja kao "jedno polje pravo, pa jedno koso" mnogo prihvatljiviji, tako da se preporučuje prilikom podučavanja.

Kao i kod ranije opisivanih figura, nemoguće je po završetku svog polupoteza postaviti figuru kojom se igra na polje koje prethodno zauzima sopstvena figura.
Na kretanje skakača ne utiče raspored ni sopstvenih ni protivničkih figura, ali se njegova pokretljivost bitno mijenja u zavisnosti od položaja na tabli. Ako se nalazi u užem ili širem centru, skakač kontroliše osam polja. Taj broj se smanjuje kako se približavamo ivici table, tako da skakač koji se nalazi u samom uglu table kontroliše samo dva polja. U tom smislu važi preporuka da tokom igre skakače treba dovoditi na ivicu table samo u krajnjoj nuždi. U anglosaksonskoj literaturi u upotrebi je krilatica "a Knight on the rim is dim", dok bi jedan od zgodnih stihova koji bi pomogao djeci da lakše zapamte ovo pravilo mogao da glasi: "Skakač u uglu je izložen ruglu".

© Copyright 2017 Chess Scout - All Rights Reserved