Mobirise

ROKADA

Rokada je potez novijeg datuma (gotovo svuda je prihvaćena u XVII veku) kojim se istovremeno pokreću kralj i top iste strane, ako su ispunjeni propisani uslovi da se to može uraditi). 

Položaj prije rokade. Ni kraljevi ni topovi se nisu pomijerali od početka:

Koji su to "propisani uslovi" za micanje takvog poteza u jednoj šahovskoj partiji?

1. Kralj ne smije biti napadnut
("biti u šahu") od neke protivničke figure.

3. Do tog poteza kralj i top koji vrše rokadu ne smiju biti pomjerani na tabli, dakle stoje u svojim početnim položajima. 

2. Između kralja i topa ne smije biti nijedna druga figura (vlastita ili protivnička).

4. Polje koje "preskače" ili na koje se postavlja kralj ne smije biti pod udarom ("tučeno polje") od neke protivničke figure.

Prema pravilima igre, rokada se formalno smatra polupotezom kralja i izvodi se tako što se prvo premjesti kralj, a tek onda top. U slučaju da je igrač prvo dodirnuo topa, u skladu sa pravilom "taknuto-maknuto" mora odigrati potez topom, što isključuje mogućnost rokade (kao što je rečeno, ona se smatra kraljevim polupotezom, pa se stoga on mora prvi dodirnuti). U zavisnosti od toga da li se kralj usmjerava na kraljevu ili daminu stranu, rokada može biti mala (bijeli kralj ide sa e1 na g1, a top sa h1 na f1, odnosno crni kralj ide sa e8 na g8, a top sa h8 na f8; obilježava se kao "0-0" ili velika (bijeli kralj ide sa e1 na c1, a top sa a1 na d1, odnosno crni kralj ide sa e8 na c8, a top sa a8 na d8; obilježava se kao "0-0-0")

Početna pozicija za rokadu.

Bijeli je napravio veliku, a crni malu rokadu.

© Copyright 2017 Chess Scout - All Rights Reserved