site maker

NEKOREKTNOSTI U ŠAHU

U mnogim sportovima se dešavaju nekorektni momenti, pa tako i u šahu.
Najveće iznenađenje je kada to urade svjetske elite.

Na Ultimate Blitz turniru 2016. godine u partiji između  
Hikaru Nakamura  vs  Garry Kasparov  desio se nekorektan potez.

Garry Kasparov je u partiji odigrao Sb4 i sklonio ruku sa figure. Nakon što je ugledao potez Nakamure Lc5 kojeg Nakamura može odigrati, Kasparov je uzeo skakača u ruke i vratio na polje d5 odakle je i došao na b4 i razmišljao je šta da odigra. Odlučio se na kraju za potez Sf4.
Nakamura je pogledao Kasparova i nasmijao se jer nije mogao da vjeruje da se bivši svjetski prvak u šahu odlučio na takvu nekorektnu stvar.
Po pravilima FIDE nakon što figuru ispustimo iz ruke, ne bitno da li smo pritisnuli sat ili ne, potez je završen od strane bijelog jer je ispustio figuru iz ruke.
Na kraju je partija završila remijem.

Na Aeroflot Openu u Moskvi 2013. godine u ¼ finalu desila se nekorektnost u partiji između Nepomniacthchi Ian protiv Karpov Anatoly.

U drugoj partiji Anatoly Karpov sa crnim figurama nakon 1. e4 poteza odigrao je c6 i time su ušli u varijantu „Caro-Cann“. Karpov se odlučuje za veliku rokadu, ali ujedno i pravu grešku.
Rokada se vrši tako što prvo se kraljem odigra na odgovarajuće polje, a onda top ide i postavlja se na odgovarajuće polje. Karpov je u partiji odigrao prvo topom na d8, a onda kralja prebacio na c8 polje. Nepomniacthchi je zbunjeno pogledao Karpova ne očekivajući da će nekada prvak svijeta takav kiks napraviti. Ipak nije se odlučio da pozove sudiju radi nemogućeg poteza, već je nastavio partiju igrati. Na kraju se završilo 2:0 za Nepomniacthchia u meču.

Na Svjetskom Blitz prvenstvu 2010. godine u Moskvi u 16. kolu desila se nekorektnost u partiji između Carlsen Magnus i Boris Savchenka. Magnus Carlsen je u završnici dva pješaka i top protiv lovca i 4 pješaka odigrao nekorektno. Imao je topa na b6 polju i ispustio je kralja na d4 polje. Nakon što je uočio lovca u Savchenka na e1 polju i da može odigrati Lf2 i pojesti topa, brzo je uzeo kralja i sklonio ga na c4 polje. Boris je odmah rekao Carlsenu da je odigrao nemoguć potez. Nakon što Carlsen nije odmah vratio kralja gdje je trebaio da stoji (na d4 polje), Boris je zaustavio sat i krenuo sudiju da zovne. U tom trenutku je Magnus Carlsen predao partiju.

Na Svjetskom prvenstvu u Blitzu 2009. godine u Moskvi desila se nekorektnost u partiji između Carlsen Magnus vs Kosteniuk Alexandra. Magnus Carlsen iako je izašao dosta bolji iz otvaranja, kasnije je pravio greške u realizaciji i ušao u slabiju poziciju. Nakon što je Kosteniuk odigrala Tb2, Carlsen je odigrao topom sa 3. reda na e2 i kada je uočio da Kosteniuk ima damu na c5 i da mu može pojesti damu na f2, brzo je vratio topa na e3 i odigrao topom sa e1 na e2. Kosteniuk je odmah reagovala i zaustavila sat. Carlsen je razočarano predao partiju i odmah otišao od stola.

Na turniru kandidata u Moskvi u 6. kolu desila se nekorektnost u partiji između Aronian Levona i Nakamure Hikaru. U remi završnici gdje Aronian ima topa i 3 pješaka, a Nakamura topa i 2 pješaka, Nakamura je uzeo kralja, ali nakon što je shvatio da je to pogrešna figura sa kojom treba igrati u remi završnici, odlučio se da skloni ruke od kralja i rukama da dadne do znanja da je „popravljao kralja“. Aronian je odmah reagovao i rekao Nakamuri da mora igrati kraljem. Sudija je čuo raspravu i došao je do stola. Nakon što je saslušao šta se desilo u partiji, rekao je Nakamuri da mora igrati kraljem. Na kraju je Aronian pobijedio partiju. 

© Copyright 2017 Chess Scout - All Rights Reserved