free html web templates

Gibraltar International Chess Festival 2019

22-31.01.2019.

U organizaciji Franka Ostunija u periodu od 22.01.2019. do 31.01.2019. u Caleta Hotel, Gibraltar održan je Međunarodni šahovski festival „Gibraltar 2019“. Turnir se igrao u nekoliko grupa: Masters, Challengers A, Challengers B, Amateurs A, Amateurs B, Blitz Team i Blitz Pairs. 

Na Masters turniru učestvovalo je 252 igrača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Austrije, Australije, Argentine.... Igrao se Švicarski sistem od 10 kola.

Mladi velemajstor iz Rusije Artemiev Vladislav zauzeo je 1. mjesto sa 8.5 poena iz 10 partija. 2. mjesto je zauzeo mladi Velemajstor iz Indije Karhikeyan Murali... tabela

Chess Scout
Artemiev Vladislav

Na ovom turniru su nastupali mnogi igrači koji se nalaze na samom vrhu u svjetskom šahu kao npr. Vachier-Lagrave Maxime, So Wesley, Hikaru Nakamura, Le Quang Liem, Navara David, Yu Yangyi, Aronian Levon..... Ovo nam ustvari pokazuje koliko je turnir sam po sebi jak.

Od naših igrača najbolje se pokazao Velemajstor iz Hrvatske – Šarić Ivan koji je na turniru sakupio 7 poena iz 10 partija i zauzeo 10. mjesto. Treba napomenuti da je Ivan odigrao turnir bez poraza i da nakon osvojenih novih rejting bodova, još su mu 3 boda potrebna da postane prvi igrač s naših prostora koji će preći 2700 rejting. 

Chess Scout
GM Ivan Šarić

Velemajstori Kadrić Denis (Bosna i Hercegovina) i Inđić Aleksandar (Srbija) na kraju su sakupili 6 poena iz 10 partija. Inđić je zauzeo 58. mjesto, a Kadrić 63. mjesto.

GM Aleksandar Inđić

GM Denis Kadrić

FM Blesić Vaso nažalost nije osvojio bal za Internacionalnog Majstora. Na kraju mu je rejting perfomans bio 2446, a 2450 rejting perfomans je potreban za osvajanje bala za IM. Treba napomenuti da je Vaso imao odličan start na turniru jer je u 1. kolu remizirao Hikaru Nakamuri (2749 rejting), a u 2. kolu remizirao Matlakov Maximu (2700 rejting). Vaso je imao 4.5 poena iz 8 partija, ali nažalost zadnje dvije partije je izgubio i nije osvojio bal.
Chess Scout
Treba napomenuti da pored dobre igre naših igrača, može se naše područje pohvaliti i sa odličnim sudijama. IA Dimitrijević Aleksandra je na turniru obavljala ulogu sudije.
Chess Scout
Što se tiče ostalih igrača s našeg područja na Masters turniru su učestvovali još: Kozarčanin Sead (Hrvatska, 2 poena) i FM Kandić Milan (Srbija, 4 poena)

© Copyright 2017 Chess Scout - All Rights Reserved